Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

      

24. svibnja 2011. godine

Pomoćnica kršćana

       B. D. Marija, Pomoćnica kršćana, patron je ove župe. Slavlje smo započeli trodnevnicom. Gospin kip je postavljen u lađu crkve i pred njim smo molili krunicu i litanije. Na sv. Misi smo pjevali Gospine pjesme.

      Jutarnja misa svetkovine, sudjelovalo je tridesetak osoba, bila u osam, a svečana koncelebrirana pjevana misa i procesija u 18 sati. Misu i procesiju, po prekrasnom vremenu, je predvodio fra Miljenko Šteko, župni vikar iz Međugorja, a roditelji mu žive u ovoj župi, u Stankovićima. U koncelebraciji su, uz domaćeg župnika don Marka Stanića, bili: fra Ivan Lelas, gvardijan franj. samostana u Orebiću, don Ivan Penava, župnik u Cavtatu, o. Drago Kolimbatović, dominikanac iz Korčule, o. Mihael Mario Tolj, župnik župe sv Križa i upravitelj dominikanskog samostana u Dubrovniku, fra Matija Matošević, župnik u Kuni, don Vlado Markić, župnik u Trpnju, don Mato Karamatić, župnik u Putnikovićima, don Mario Karatović, župnik u Janjini, don Nikola Berišić, župnik u Blatu, don Većeslav Magić, župnik u Veloj Luci, don Mili Plenković, župnik u Hvaru i don Ante Burić, župnik u Smokvici. Pjevao je mješoviti župni zbor uz orguljašku pratnju prof. Marine Stanković, voditeljice zbora. Prisutne su bile i dvije sestre Dominikanke iz Korčule. U propovijedi je fra Miljenko posebno govorio o ulozi Marije Pomoćnice, kako u djelu spasenja od početka, tako i u svagdašnjem vjerničkom životu.

      Na kraju mise je slikom zagrljenog Orebića župnik don Marko zahvalio svima, posebno onima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova svetkovina bude što ljepša i što plodonosnija. Uslijedila je procesija s kipom Pomoćnice kršćana. Kip su nosili: Josip Kordić, Ivo Cibilić, Nikša Krističević, Toni Čurković, Mario Brkić i Davor Buklijaš, a pratili su ga članovi KUD-a „Poloneza“. U procesiji su bili i ovogodišnji krizmanici kao i prvopričesnici. Procesija je, kao i prošle godine, išla glavnom ulicom J. B. Jelačića, spustila se ulicom A. Starčevića i potom ulicom Kneza Domagoja uz more, sve do crkve u ulici Kralja Tomislava. Na sva tri mjesta, gdje se ulice sijeku, bilo je kađenje kipa, zazivi i molitve.

      Nakon misnog blagoslova bila je večera za goste u župnoj dvorani. U večernjim satima organizirana je humanitarna zabava na novom parkiralištu, a prihod je namijenjen za uređenje crkve Anuncijate. ... (Galerija ...>>)