Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

      

22. svibnja 2011. godine

Prva sv. Pričest

       Ove pete uskrsne nedjelje imali smo slavlje Prve sv. Pričesti u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću. Bilo je dvadeset osam prvopričesnika (pogledaj popis).

       Slavlje Prve sv. Pričesti, po prelijepom vremenu, započeli smo svečanim ulazom u crkvu. Za to vrijeme je mješoviti zbor Pomoćnice kršćana pjevao pjesmu „Danas smo sretni“. Župnik don Marko je na početku pozdravio posebno vjeroučiteljicu Marinu, roditelje, bližu i daljnju rodbinu prvopričesnika kao i cijelu župnu zajednicu. Ulazeći na predviđena mjesta u klupe, svaki se prvopričesnik predstavio imenom i prezimenom. Uslijedio je početak sv. Mise. Prvo misno čitanje je imala je Nikolina R., pripjevni psalam su čitali Sara, Ivan T. i Marcella, drugo čitanje Matea J., a tekst za aleluju prije evanđelja Lukas L. U kratkoj homiliji župnik je govorio o Isusovoj tvrdnji da je On „Put, Istina i Život“ i kako se to reflektira na naš vjernički život, a na kraju je pročitao molitvu iz XIV. st. u kojoj se kaže: „Krist nema drugih ruku; ima samo naše ruke da i danas izvede svoje djelo. Krist nema svojih nogu; ima samo naše noge da povede ljude svojim stazama. Krist nema drugih usana; ima samo naše usne da današnjim ljudima prozbori o sebi…“

       Nakon obnove krsnih obveza uz zapaljene svijeće, bila je molitva vjernika koju su izrekli Petra, Mario, Klara, Marino, Dorijan, Ivo i Lucija. Uslijedio je prinos darova. Svijeću je prinio Mario, kruh Andro, vino i vodu Emili, zemlju Maja, sol Lena, bibliju Josip i cvijeće Tina. Prije pričesti je bila recitacija o čežnji za Isusom koju su izrekli prvopričesnici Ivana, Tamara, Vlaho, Karla R. Ivano, Lara i Ivan J., a poslije pričesti prvopričesnica Danijela je predmolila „Dušo Kristova“. Uslijedila je podjela uspomena i krunica, a prije blagoslova i zajedničkog fotografiranja svi prvopričesnici, praćeni na orguljama svojom učiteljicom Emilijom, pjevali su pjesmu zahvale roditeljima „Hvala tata, hvala mama, hvala vam za sve!

       Poslije slavlja u crkvi prvopričesnici i svi prisutni su se počastili pripravljenim kolačima i sokovima u župnoj dvorani... (Galerija ...>>)