Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

      

08. svibnja 2011. godine

MAJČIN DAN

       Ova treća nedjelja po Uskrsu ove godine je druga nedjelja u svibnju kada se kod nas, a i u svijetu, slavi „Majčin dan“. Iako je to „američki proizvod“, nastao 1877. godine, a proglašen službenim tridesetak godina kasnije: utemeljila ga je Anna Jarvis iz Philadelphije, koja je okupila američke majke i izborila se da svake godine, drugu nedjelju u svibnju, odaju počast svim majkama na Zemlji.  
            Zato smo i mi danas u našoj župnoj crkvi Pomoćnice kršćana molili za sve majke. Molili smo našu nebesku Majku da svojim zagovorom štiti, hrabri i tješi naše majke i da učini kako bi one bile sretne po svom majčinstvu. „Majčino srce je bezdan u čijim ćeš dubinama uvijek pronaći spremnost na oprost“, rekao je jednom Balzac. Majka osjeća i djeluje srcem, ne razumom. Zato, da joj je dijete i najgori kriminalac, ona će ga i dalje voljeti i neće ga se nikad odreći, baš kao što se zna reći: Kada bi otac zatvorio vrata, majka bi otvorila prozor. „Da sam ja netko“ lijepo su svojevremeno (1978) pjevali Indexi i kazali: „Svim majkama bih izbrisao bore, učinio da očevi ih vole, davnu ljubav da im vrate i da mirno žive svoje sate“.
            „Majke imaju neprocjenjivu ulogu u životu svakog čovjeka, kako djeteta tako i odraslog čovjeka. U današnjem svijetu majke se suočavaju s mnogim izazovima. Nose veliku odgovornost, kako za sebe tako i za svoju djecu i obitelj općenito. Majke su oduvijek bile vezane uz djecu, uz obitelj. Za dijete je pojam majke, netko tko će ga u svakoj situaciji zaštiti, pružiti mu svu ljubav i podršku. Danas trebamo majkama pokloniti makar malo pažnje i nježnosti“, rekao je na kraju propovijedi župnik don Marko – „barem mrvicu onoga što nam one stalno nesebično daruju. I ne samo danas.“. (Galerija ...>>)