Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

      

19. - 24. travnja 2011. godine

Veliki tjedan i Uskrs

        

       U Velikom tjednu u ovoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću vjernička duša osjeća Božju blizinu posebno kroz pobožno 40-satno klanjanje od završetka sv. Mise na Cvijetnicu do Velikog utorka u 19 sati (vidi slike). Najprije bude sv. Misa, a na kraju je svečani blagoslov s Presvetim kada se mole molitve klanjanja Presvetom Sakramentu i pjeva „Smiluj mi se Bože“. Bude i procesija oko crkve, a sve završi pjevanjem „Divnoj dakle“ i blagoslovom. Na Veliku srijedu je sv. Misa ujutro u osam sati, a na Veliki četvrtak (vidi slike) je Misa večere Gospodinove i obred pranja nogu u 19 sati. Ove godine su učenici bili: Mihovil Ravlić, David Brkić, Nedjeljko Ruvo, Kristijan Laleta, Ivan Roso, Ivica Borovina, Milan Roso, Frano Grljušić, Gašpar Harlović, Blago Roso, Miljenko Senta i Marinko Stanković. Na kraju obreda je Presveto preneseno na oltar svete Obitelji, gdje je uprizoren Isusov grob, a potom su učenici sa župnikom don Markom, gvardijanom fra Ivanom i gostima imali propisanu večeru: janje na ražnju, gorko zelje i kruh.

       Na Veliki petak (vidi slike) obredi su započeli čitanjem „Muke“ po Ivanu. Pročitali su je lektori (čitači) predvođeni Mihovilom Ravlićem. Nakon otkrivanja i ljubljenja križa uz pjevanje „Puče moj“ i pričesti bila je procesija. Išla je glavnom cestom J. B. Jelačića do ulice A. Starčevića gdje je bio prvi blagoslov. Potom je procesija okrenula prema moru i na dnu je, uz more, bio drugi blagoslov. Odatle je procesija nastavila uz more do ulice Kralja Tomislava, koja vodi prema crkvi, i tu je bio treći blagoslov. U procesiji su pjevane korizmene i euharistijske pjesme. Po povratku u crkvu izmolili smo blagoslovnu molitvu i potom se razišli u tišini.

       Na Veliku subotu (vidi slike) obredi su započeli u 20 sati blagoslovom ognja i uskrsne svijeće ispred crkve. Župnik je zatim ušao u crkvu sa uskrsnom svijećom uz poklik „Svjetlo Kristovo“ na što su vjernici odgovorili „Bogu hvala“. Potom su upalili svoje svijeće na uskrsnoj, pa je hvalospjev uskrsnoj svijeći pjevan u ozračju mistike svjetla svijeća. Uslijedilo je uskrsno bdijenje kroz čitanja veličanstvenih djela Božjih u povijesti spasenja iz Starog i Novog Zavjeta. Nakon „Glorije“ i kratke homilije blagoslovljen je krsni zdenac uz pjevanje litanija Svih svetih. Uz upaljene svijeće su obnovljena krsna obećanja. Na kraju sv. Mise župnik don Marko je čestitao svima Uskrs i blagoslovio pripravljenu hranu.

       Osvanulo je prekrasno uskrsno jutro. Vjernici su ispunili župnu crkvu Pomoćnice kršćana, a i dio prostora ispred crkve (vidi slike). Misa je bila vrlo svečana. Nakon pozdrava župnik don Marko je svima čestitao sretan Uskrs uz želju da uskrsnemo u svojim mislima, pogledima, riječima i osjećajima. Lijepo je zbor pjevao uskrsne pjesme, a posebno pjesmu prije Evanđelja „Svetilištu vazmenome“, koja se pjeva jedino u dubrovačkoj biskupiji. U homiliji se župnik upitao što znači „sretan Uskrs“ i pokušao to objasniti kroz misao da se u Uskrsu, kako to pjevamo u Hvalospjevu uskrsnoj svijeći „božansko s ljudskim povezuje. Bog je na djelu po božanskom, a čovjek je prisutan po ljudskom. Bog u Isusu je kadar pretvoriti kruh u svoje tijelo i vino u svoju krv, a čovjek je u isto vrijeme u liku Jude kadar dati izdajnički cjelov. Bog može izreći riječi oprosta s križa, a čovjek ga može na taj isti križ prikovati… Bog može božanskom snagom uskrsnuti, a čovjek to može u vjeri živjeti.“ Na kraju sv. Mise, uz pjesmu „Kraljice neba, raduj se“, jedni drugima su čestitali Uskrs i zajedno molili Božji blagoslov!


    

                                                    

Uskrsnuo je! Aleluja! Aleluja!

                            

 

Vijest o Kristovom uskrsnuću
promijenila je svijet.
Ona je i danas kadra mijenjati svijet,
ali i naš život.
Potrebno je samo s vjerom i ljubavlju
živjeti tu istinu.

Blagoslovljeno Vam bilo uskrsnuće Kristovo!
ALELUJA!

Želi Vam Vaš

don Marko Stanić, župnik

Orebić, o Uskrsu 2011. g.