Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

      

01. svibnja 2011. godine

BEATIFIKACIJA PAPE IVANA PAVLA II

         

       Papu Ivana Pavla II ( Karol Józef Wojtyla) proglasio je 1. svibnja na trgu ispred bazilike sv. Petra u Rimu sadašnji papa Benedikt XVI. blaženim. Ovaj događaj obznanio je o. Federico Lombardi, ravnatelj Ureda za novinstvo Svete Stolice. Ta je najava dana istodobno s objavljivanjem dekreta koji ozdravljenje od Parkinsonove bolesti francuske redovnice Marie Simon Pierre Normand pripisuje Bogu po zauzimanju pokojnoga pape Ivana Pavla II. Potpisavši taj dekret, papa Benedikt XVI. uklonio je zadnju prepreku za beatifikaciju svog prethodnika. Proglašenje se dogodilo točno šest godina i dvadeset devet dana nakon smrti pape Ivana Pavla II.

                    

       Više od tisuću godina nije se dogodilo da papa, u ovom slučaju Benedikt XVI. proglašava blaženim svog prethodnika, a i sam čin beatifikacije išao je neuobičajeno brzo, reklo bi se po kratkom protokolu, prema želji puka kod samog sprovoda kada se iz tisuća grla orilo trgom sv. Petra „Santo subito“!

        Ceremonija je započela molbom kardinala Agostina Vallinia: "Sveti Oče, generalni vikar za biskupiju Rim ponizno traži Vašu Visost da blaženim bude proglašen sluga Božji papa Ivan Pavao II“. Točno u 10,37 papa Benedikt je odgovorio: " Prihvaćam želju našeg brata kardinala Vallinija i mnoge druge braće i mnogih vjernika nakon što sam čuo mišljenje Kongregacije za kauze svetaca i časni sluga Božji Ivan Pavao II od sada je blaženi. 22. listopada označavat će se kao njegov dan". Potom je na trgu otkrivena velika fotografija pape Wojtyle. Bio je to trenutak za pamćenje, a mnogi vjernici su zaplakali. Tisuće zastava, među kojima i mnoge hrvatske, vijorile su se, a vjernici su pljeskom i klicanjem izražavali veselje proglašenja blaženim jednog od najvećih papa u povijesti.

       Svečanost beatifikacije završena je minutu prije podneva. Lijes s tijelom Ivana Pavla II. za vrijeme beatifikacije bio je izložen u Bazilici svetog Petra, a vjernici će moći do ponedjeljka ujutro odati počast Papi. U ponedjeljak će državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone održati misu zahvalnicu, a zatim će, bez prisustva javnosti, lijes biti položeni kraj kapelice svetog Sebastijana, u neposrednoj blizini slavne Michelangelove skulpture Pieta.

       Ivan Pavao II. jedan je od najvećih državnika uopće. Njegov dugogodišnji pontifikat karakteriziraju značajke: jedan je od najmlađih papa novijega doba; njegov pontifikat je među najduljima; prvi papa ne-Talijan; prvi papa iz jednoga slavenskoga naroda. U 26 godina svoga pontifikata posjetio je 130 država, proputovao je 1,2 milijuna kilometara i obišao zemaljsku kuglu oko 30 puta. Posjetio je oko 850 gradova, prvi je papa koji je posjetio Aziju, Afriku i Južnu Ameriku. Tijekom cijelog pontifikata se zalagao za mir; zagovarao je pravo svakoga naroda, na svoju državu, samostalnost i suverenost; osmislio je sintagmu "kultura života"; promicao je međureligijski dijalog i mir; zalagao se za jedinstvo kršćana.

       Za vrijeme pontifikata napisao je te izgovorio oko 15.000 raznih govora; napisao je 14 enciklika, 11 apostolskih konstitucija, 41 apostolsko pismo, 15 apostolskih pobudnica, 19 motuproprija i više knjiga. Na deset je konzistorija imenovao 231 kardinala i zaredio 321 biskupa. Proglasio je 1338 blaženika i 482 sveca.

       I mi smo se u našoj župi danas na sv. Misi u 10 sati prisjetili života i djela pape Ivana Pavla II i posebno bili radosni što smo njegovom beatifikacijom dobili moćnog zagovornika kod Gospodina, posebno u ovoj godini molitve za naše obitelji i radosnog iščekivanja dolaska pape Benedikta XVI. početkom lipnja u Zagreb.