Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

BOŽIĆ U OREBIĆU

25. prosinca 2009. godine

 

           Kako bi se što bolje proslavio BOŽIĆ - svetkovina    rođenja Isusova - u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u    Orebiću su se okitili borovi u svetištu uz glavni oltar,    napravljene su jaslice, koje su svima na radost, a posebno    najmlađima, uredili oltari: sv. Antuna, sv. Terezije, sv. Nikole i    sv. Obitelji kao i sve drugo što je potrebno da bi se božićno    slavlje odvijalo u najboljem redu. I u obiteljskim domovima je    bilo svečano: kitili su se borovi, pravile jaslice, pripravljalo jelo i spravljale slastice…
           Priprava za Božić je započela još u Došašću svakodnevnim večernjim misama, a posebno zadnjeg tjedna, kada se u subotu pred IV. nedjelju došašća većina vjernika pred petoricom svećenika ispovjedilo, a također su se u ta dva tjedna ispovjedili starci i starice, bolesni i nemoćni, (njih tridesetak), u obiteljskim domovima. Naš mješoviti zbor Pomoćnice kršćana vježbao je božićne skladbe uz sviranje na orguljama Marine Stanković.
           Iako je kišovito vrijeme na Badnjak prijetilo pokvariti slavlje Polnoćke, ipak je sve proteklo lijepo i skladno uz sudjelovanje velikog broja vjernika, osobito mlađih. Oduševljeno se molilo i pjevalo božićne pjesme. Župnik don Marko je svima čestitao Božić, prisutnima i svima milima i dragima u domovini i diljem svijeta, na kopnu i moru, a posebno najmlađima kao i starima i nemoćnima. Zamolio je u kratkoj homiliji: „Dođi, Gospodine Isuse, u naše gradove, u naše domove, u naše obitelji, u naše poglede, u naša srca… Dođi, Gospodine Isuse, naša praznina vapi za tvojom puninom, nastani se u našemu svijetu, nastani se u nama…!“
           Na Božić su mise bile u 10 i 17 sati, a ljepše vrijeme je potaknulo veći broj vjernika da sudjeluju na misama. Pročitana je božićna poruka biskupa Želimira, a iza večernje mise je sve pripremljeno za blagdan sv. Stjepana, koji je drugotni zaštitnik ove župe. Ujutro je u 9 sati bila misa u Mokalu u kapeli sv. Jakova, gdje je blagoslovljena voda kojom se blagoslivljaju obiteljske kuće, a u 10 sati je na početku mise u župnoj crkvi bila procesija oko crkve s kipom sv. Stjepana. Popodne je bio blagoslov kuća u Radešiću, Kujevanima, Mokalu i Podvlaštici.
           Na svetkovinu sv. Obitelji su mise bile kao nedjeljom, a nije bilo ni blagoslova kuća. Na večernjoj misi je bilo više vjernika nego obično. Župnik don Marko je u homiliji sve potaknuo riječima apostola Pavla iz poslanice Kološanima: „Zaodjenite se dakle - kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni - u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi! A povrh svega - ljubav! To je sveza savršenstva…!“ (Kol 3,12)