Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

06. veljače 2011. godine

DAN ŽIVOTA

 

         U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili smo Dan života svečanom sv. Misom u 10 sati na kojoj je, poslije uvodne pjesme našeg mješovitog zbora i pozdrava župnika, učenica Lara Borić izrecitirala  pjesmu o životu, koju su osmislili sami učenici vođeni vjeroučiteljicom Anitom. Dan života se slavi u prvu nedjelju veljače, a svake prve nedjelje u mjesecu imamo nedjelju Sakramenta. Na kraju mise je procesija i blagoslov s Presvetim. Ovo je i nedjelja po svetkovini sv. Vlaha pa je i prigoda za grličanje onima koji to nisu učinili na sam blagdan.   
            Osnovna misao ovog dana poručuje da je život dar čije vrijednosti najčešće nismo svjesni, a istovremeno je njegova vrijednost vrlo često ugrožena ili osporavana i zamjenjivana nekim "pravom na izbor" ili nekakvim drugim "pravima" koja donose smrt. Uvijek je prisutna borba između „kulture života“ i „kulture smrti“. A isplati se boriti za život, jer svaki ljudski život u ovaj svijet donese puno nove, neponovljive radosti, ljubavi i topline. Svaki novi život ima u sebi moć mijenjati i obogaćivati druge živote, a svaki novi čovjek ostavlja svojim životom neponovljivi, originalni trag. Svaki čovjek je drugačija, autentična slika Božja. I ne zaboravimo: Život je dar.
            Život je i toliko toga drugog, kako kaže bl. Majka Terezija: Život je prilika - iskusi je; Život je ljepota - divi joj se; Život je san - učini ga stvarnim; Život je izazov - suoči se s njim; Život je zadatak - izvršavaj ga; Život je igra - igraj se; Život je dragocjen - njeguj ga; Život je bogatstvo - čuvaj ga; Život je ljubav - uživaj je; Život je tajna - pronikni je; Život je obećanje - ispuni ga; Život je tuga - nadiđi je; Život je himna - pjevaj je; Život je borba - prihvati je; Život je tragedija - uhvati se s njom u koštac; Život je avantura - usudi se; Život je sreća - zasluži je; Život je život - brani ga.
            A papa Benedikt XVI. je za ovaj dan izrekao molitvu:
            Gospodine Isuse, ti svoju Crkvu i ljudsku povijest vjerno pohađaš i ispunjaš svojom Prisutnošću; ti nas u predivnome sakramentu svoga Tijela i Krvi činiš dionicima božanskoga života i daješ nam predokus radosti života vječnoga; tebi se klanjamo i blagoslivljamo te.
            Prostrti pred tobom, Vrelom i Ljubiteljem života, stvarno prisutnim i živim među nama, žarko te molimo:
            Probudi u nama poštovanje prema svakomu još nerođenom ljudskom životu; učini nas sposobnima da u plodu majčine utrobe opazimo divno djelo Boga Stvoritelja; oraspoloži naša srca za velikodušno prihvaćanje svakoga djeteta koje započinje živjeti.
            Blagoslovi obitelji, posveti sjedinjenost supružnika, učini plodnom njihovu ljubav.
            Svjetlom svoga Duha prati odlučivanje zakonodavnih tijela, kako bi narodi i nacije priznali i poštovali svetost života, svakoga ljudskog života.
            Vodi rad znanstvenika i liječnika, da napredak pridonosi cjelovitomu dobru osobe te da nitko ne trpi potlačenost i nepravdu.
            Daruj stvarateljsku ljubav upraviteljima i gospodarstvenicima, kako bi znali pronaći i promicati primjerene uvjete, da bi se mlade obitelji mogle radosno otvoriti rađanju nove djece.
            Utješi supružnike koji trpe, zbog toga što nemaju djece i u svojoj se dobroti za njih pobrini.
            Odgajaj sve ljude da se skrbi za siročad ili napuštenu djecu, kako bi mogla osjetiti toplinu tvoje Ljubavi i utjehu tvoga božanskog Srca. S Marijom, tvojom Majkom, velikom vjernicom, u čijemu si krilu uzeo našu ljudsku narav, od tebe, našega jedinog istinskog Dobra i Spasitelja, molimo snagu, da bismo ljubili život i služili mu, iščekujući da živimo uvijek u tebi, u zajedništvu Presvetoga Trojstva. Amen. Galerija slika:>>