Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. kolovoza 2021. godine

Uznesenje B. D. Marije - Velika Gospa

 

   Uznesenje B. D. Marije - Veliku Gospu proslavili smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću sv. Misama u župnoj crkvi u 10 i 19, a u franjevačkom samostanu u 8 i 10 sati, kada je bila i procesija s Gospinim kipom. Vrijeme je bilo vruće i sparno. Na svetim misama je bilo dosta vjernika, i domaćih i onih koji ovdje i u okolici borave kao gosti. Posebno je to bilo vidljivo u prostori ispred i oko župne crkve gdje su, tražeći zaštitu od vrućine, Gospini štovatelji na pripravljenim stolicama sudjelovali u slavljima sv. Misa.

   Župnik don Marko je na početku sv. Misa pozdravio sve prisutne i naglasio vrijednost osjećaja sigurnosti vjernika u svijesti blizine naše nebeske Majke, koja je kadra uvijek pomoći i zaštititi svoju djecu od svega što prijeti zdravlju njihova tijela i duše. Također je govorio i o sedamdeset prvoj obljetnica proglašenja dogme o Marijinom uznesenju (papa Pio XII je 1950. g. na svetkovinu Svih svetih uznesenje B. D. Marije dušom i tijelom na nebo proglasio člankom vjere).

   U prigodnim homilijama župnik je govorili o „znamenju velikom“, koje se pokazalo na nebu, a učinci njegovi su bili spasonosni za sve na zemlji. Na kraju je, napominjući da je sjena pandemije koronavirusa još uvijek nadvijena nad nama, uputio vapaj Gospi, moleći njezinu pomoć i zaštitu: „Marijo, na nebo uznesena, upućujemo ti danas vapaj nade: učini da zlo, grijeh i smrt više nisu pobjednici. Povjeravamo ti sve naše radosti i žalosti, svoje osobne, kao i cijeloga čovječanstva. Nadahni Crkvu da bude jedno i upravljaj njezin hod u vjernosti i odvažnosti! Za mnoge primljene milosti, za sva obraćenja, oproštenja, ozdravljenja, za sve pozive i obećanja koja si ti potvrdila ili potakla, za ljubav služenja drugima, na koja si nas ti potakla, Majko Božja, Marijo na nebo uznesena, hvala ti! Vapimo ti otvorena srca i duše sa svom braćom i sestrama, sa svima narodima koji čeznu za mirom i pravdom, s mladima koji traže svoj put, sa svima onima koji su žalosni, bolesni, ostavljeni, napušteni, s onima koji se suočavaju s očajem, naša Majko, Marijo na nebo uznesena, moli za nas.“

(Galerija 1>) (Galerija 2>)