Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

10. kolovoza 2021. godine

Sv. Lovro, đakon i mučenik

 

   Svetac cijelog svijeta – sveti Lovro, proslavljen je u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću sv. Misom u 8 sati u kapeli sv. Lovra, koja se nalazi u predjelu Žukovac, iza franjevačkog samostana prema zapadu. Jedan je od najpoznatijih svetaca uopće i njegov spomendan slavi se 10. kolovoza. Živio je u 3. stoljeću u gradu Rimu i umro mučeničkom smrću 258. g. u vrijeme progonstva kršćana od cara Valerijana. Uz katolike, slave ga i pravoslavni vjernici, anglikanci i luterani. Zaštitnik je Rima, Rotterdama, Kanade, Šri Lanke, a posebno ga štuju kuhari, pekari, komičari, mesari, vatrogasci, knjižničari, kožari, studenti, učenici …

   Sv. Misu je predmolio župnik don Marko, uz ne baš veliki broj vjernika, jer je ovih dana velika vrućina i sparina. Inače se kapela spominje prvi put g. 1564. u svezi s bratovštinama, a g. 1625 u vizitaciji biskupa A. Gozze.

   Župnik je u kratkoj homiliji spomenuo najvažnije događaje iz Lovrina života, a posebno je govorio o njegovom štovanju u našem narodu. Izrazitu pobožnost prema sv. Lovru pokazuju brojne crkve i kapele diljem Hrvatske, a najpoznatije su one u Petrinji, Požegi i Trogiru.

   Put prema kapeli kao i prostor ispred i oko kapele je i ove godine uredno očišćen, a unutrašnjost kapele uređena. Za to se uvijek pobrinu domaći mještani predvođeni Ivom Sardelićem i Ivanom i Marijom Jurković.

(Galerija 1>)