Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

05. kolovoza 2021. godine

Gospa od Snijega

 

   Posvetu bazilike sv. Marije Velike, Gospu od Snijega, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću slavimo od prošle godine u naselju Borje. Ovaj dio župe, zajedno s Postupom i Podobućem, teritorijalno pripada župi Kuna, a pastoralnu skrb u svemu ima župnik iz Orebića. Naselje ima tek pet obitelji, koje tu žive cijele godine, a dosta je kuća i vikendica koje su popunjene samo u ljetom vremenu. Većima žitelja Borja živi u Orebiću i ovo je dan kada se okupe u i oko crkve Gospe od Snijega (građena od 1609.-1615. g.)

   Blagdan nosi ovaj naziv prema legendi nastaloj u 13. stoljeću, po kojoj se u noći 3. kolovoza 352. Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije je osobno obilježio granice buduće bazilike, te po njemu nosi i naziv Liberijanska bazilika. To je slavna rimska bazilika, jedna od četiri tzv. "velike bazilike". Naknadno ju je preuredio papa sv. Siksto III., te je, u spomen Efeškog sabora na kojem je donesena dogma o Marijinom Bogomajčinstvu, posvetio Presvetoj Bogorodici.

   Sv. Misu je u 9 sati predmolio župnik don Marko. Na početku je pozdravio sve prisutne (bilo je stotinjak osoba), a posebno stalne žitelje Borja i one koji slave imendan. U prigodnoj homiliji je, osim značenja samog blagdana, govorio o ulozi B. D. Marije u djelu spasenja ljudskog roda. Posebno je spomenuo da je ovog dana i državni praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Kako je uz crkvu izgrađeno i mjesno groblje, na kraju sv. Mise je župnik izmolio odrješenje za sve pokojne, posebno za one koji su pokopani u ovom groblju. Po završetku sv. Mise ljubazni domaćini su počastili sve prisutne domaćim specijalitetima svake vrste.

(Galerija 1>)