Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. kolovoza 2021. godine

Gospa od Otoka

 

   Blagdan Gospe od Otoka, koji se slavi i kao Gospa od Anđela, Gospa od Milosti i Porcijunkula, ove godine smo, uz poštivanje epidemioloških mjera zbog koronevirusa, proslavili u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću kao i svake godine prije. Ujutro je u 7,30 sati bila sv. Misa u župnoj crkvi, a popodne smo, malo iza 16 sati, brodom „Lovor“ krenuli na otok Badiju.

   U parku ispred samostana na Badiji smo dočekali brod sa slikom Gospe od Otoka, koju su iz korčulanske katedrale donijeli bratimi korčulanskih bratovština. Sliku smo u procesiji dopratili do oltara u samostanskoj crkvi. Uslijedilo je pokorničko bogoslužje i mogućnost za ispovijed do 18 sati kada je započela sv. Misa. Uz sudjelovanje nekoliko franjevaca i svećenika s ovog područja sv. Misu je predmolio fra Stanko Ćosić, tajnik Hercegovačke franjevačke provincije iz Mostara. Fra Stanko je u propovijedi posebno spomenuo čudesni događaj iz 1571. g. kada je vjernički puk, zajedno sa kanonikom Rozanovićem, molio ispred slike Gospe od Otoka da obrani Korčulu od napada turskih galija. Zapuhao je jak vjetar i otpuhao galije prema istoku i grad je bio spašen.

   Na kraju sv, Mise je fra Jozo Zovko molio porcijunkulski oprost pred slikom Gospe od Otoka, a nakon kratkog zadržavanja u atriju samostana i ispred crkve, gdje su se svi prisutni mogli osvježiti hladnom vodom i okrijepiti domaćim keksima, oko 20,30 sati smo se radosni vratili u Orebić.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)