Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

29. srpnja 2021. godine

Ministrantski izlet

 

   Ove godine su ministranti naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću imali već tradicionalni jednodnevni izlet na otok Badiju. Zbog poznate situacije s koronavirusom prošle godine se izlet nije mogao organizirati. Trenutno situacija nije loša pa smo se, u dogovoru s roditeljima, odlučili imati ovaj izlet.

   Kao i nekoliko godina prije na Badiju smo išli brodom „Papa“, (koji je vlasništvo obitelji Petričević) Vrijeme je bilo prekrasno. Iz Orebića smo se vozili uz obalu prema zapadu, tj. prema Kučištu i Vignju, a potom do ispod Korčule, tj. do dominikanskog samostana sv. Nikole. Odatle smo uz samu Korčulu, okrenuli prema Badiji.

   I ove godine smo najprije posjetili samostansku crkvu Gospe od Otoka, a don Marko je kratko govorio o povijesti otoka i samostana (otok je dobio ime Badija po samostanu, lat. abbatia - opatija, koji je izgrađen na prelasku s 15. na 16. stoljeće). Posebno je spomenuo badijski križ, koji se sada nalazi u samostanu u Orebiću i zavjetnu sliku Gospe od Otoka, koja je sada u katedrali u Korčuli. Također smo kratko zamolili Gospin zagovor za sve nas i sve naše.

   Uslijedile su razne aktivnosti, bilo na igralištu bilo u predivnoj uvali, zaštićenoj od bilo kakvog vjetra, sa kao kristal čistim morem, a u podne nas je na brodu naš domaćin Boško okrijepio obilnim objedom. Nakon objeda smo otplovili pored Vrnika za Lumbardu, gdje se nastavilo s kupanjem, a izlet je završio kasno popodne kupanjem na Trstenici.

(Galerija 1>)