Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

26. srpnja 2021. godine

Sv. Joakim i Ana, roditelji B. D. Marije

 

   I ove godine smo, iako još nisu prošli problemi sa koronavirusom, a i vrijeme je bilo dosta vruće i sparno, proslavili sv. Joakima i sv. Anu jutarnjom sv. Misom u 8 sati u kapeli sv. Ane. Kapela se nalazi u predjelu zvanom Žukovac, tj. zapadno od franjevačkog samostana u podnožju brda sv. Ilije. To je zavjetna kapela koja se spominje prvi put pri vizitaciji biskupa A. Gozze. g. 1625. U župnoj crkvi je bila sv. Misa kao i svaki dan u 19 sati.

   Uz kapelu sv. Ane se okupio lijepi broj njezinih štovatelja. Sv. Misu je predmolio župnik don Marko u zajedništvu sa o. Mihaelom Mariom Toljom, dominikancem, priorom samostana i župnikom u Bolu i Gornjem Humcu na Braču, inače rodom iz Mokala. U kratkoj homiliji župnik je u svjetlu prošlonedjeljnog, od pape Franje proglašenog, prvog dana djedova, baka i starijih osoba, govorio o obiteljima, a posebno o ponosu i sreći djedova i baka prema vlastitim unucima i potomcima. Kako su tek bili ponosni Sv, Joakim i sv. Ana na svoju kćer Mariju u svjetlu njezine uloge u Božjem planu spasenja svih ljudi po njezinom sinu Isusu.

   Župnik je na kraju spomenuo kako sv. Anu naročito štuju i zazivaju žene željne poroda, trudnice i porodilje kao i majke općenito, a također se zahvalio svima, na čelu s Ivom Sardelićem i Ivanom Jurkovićem, koji uređuju putove prema kapeli i brinu se za kapelu i prostor pored kapele.

(Galerija 1>)