Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

09. siječnja 2011. godine

Krštenje Gospodinovo

 

          Ovom svetkovinom završava sveto božićno vrijeme. Blagdan Isusova krštenja slavi se po kalendaru u nedjelju nakon svetkovine Bogojavljenja (Triju kraljeva). Po svom sadržaju povezan je s Bogojavljenjem. U svetkovini Bogojavljenja, naime, slave se zajedno tri sadržaja ili događaja: Isusovo rođenje, krštenje i prvo čudo na svadbi u Kani Galilejskoj.
         Ovom svetkovinom se želi vjernicima istaknuti važnost samog događaja. Naime, kad je Isus, došavši na rijeku Jordan, zatražio od Ivana da ga krsti krštenjem pokore (to znači solidarizirao se s ljudima, grešnicima), tom prilikom Bog Otac, kad se otvorilo nebo i čuo glas „Ovo je Sin moj ljubljeni“ i Bog Duh Sveti, kad je sišao na Isusa u liku goluba, posebnim znakovima potvrđuju da je Isus božanska osoba, Sin Božji.
         Isusovo krštenje, dakle, nije samo obični ili neobični događaj, nego ima svoj teološki sadržaj i poruku. Krštenjem na Jordanu Isus započinje svoje spasiteljsko djelo i otada kroz tri godine javno nastupa kao Učitelj i Mesija.
         U našoj župi Pomoćnice kršćana na pučkoj misi u 10 sati bilo je vrlo svečano. Još jednom je puk, predvođen mješovitim zborom i praćen orguljama, harmonikom, mandolinom, basom i gitarama, od srca pjevao božićne pjesme i pokazao da živi ono što je izrekao veliki John H. Newman, a župnik don Marko u homiliji posebno naglasio: „Bog gleda svakog čovjeka osobno i svakog čovjeka zove po imenu. Razumije te i vidi, zna sve što je u tebi: tvoje osjećaje i misli, tvoje sposobnosti i želje, tvoju snagu i slabosti…Vidi te uvijek, grli i nosi na svojim ramenima. On sluša tvoj glas, kucanje tvog srca…Ni ti sam sebe ne ljubiš više nego te on ljubi…!“ . Galerija slika:>>