Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. srpnja 2021. godine

Gospa Karmelska

 

   Blagdan Gospe Karmelske smo, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, i ove godine proslavili u crkvi Gospe Karmelske u Karmenu jutarnjom sv. Misom u 8 i svečanom sv. Misom i procesijom s barjakom Gospe Karmelske u 18 sati. Sv. Mise je predmolio župnik don Marko, a na jutarnjoj sv. Misu mu se pridružio i o. Marko Bobaš, dominikanac iz Korčule. Vrijeme je bilo sunčano i toplo, bez vjetra pa je u slavljima sudjelovalo dosta vjernika, domaćih i onih koji u ovom dijelu Pelješca borave kao gosti. Zbog poznatih razloga pandemije Covida 19, nije bilo uobičajene procesije iz župne crkve do Karmena s barjakom Gospe Karmelske.

   Župnik je na početku sv. Misa pozdravio sve prisutne Gospine štovatelje, podsjećajući na povijest i svetost ovog mjesta, gdje je 1475. g. osnovana ova župa i posvećena sv. Vidu mučeniku kao i na godinu 1638-u, kada je sagrađena sadašnja crkva i posvećena Gospi Karmelskoj. U prigodnim homilijama je govorio o vjerničkoj prepoznatljivosti kroz pripadnost našoj nebeskoj Majci Mariji. Pod njezinom zaštitom se, bez obzira na poteškoće, osjećamo sigurno. I trebamo svaki od nas izreći svoj „fiat“ – „neka mi bude“, prepoznavajući i slijedeći Božju volju u vlastitom životu, kao što A. Dedić kaže u svojoj pjesmi 'Takva je bila sudbina njena, Marija majka, Marija žena': „Zemlje i neba ona je spona, do vrata snova kao vojnik. Skromno je svjetlo njenog doma, za lađe naše svjetionik. Toplinom puni zimska gnijezda, ona je vrelo u kamenjaru. Noćas u ležaj tvrdi pada, a mjesto joj je na oltaru. Nju nađe mač što mene traži, u led i oganj za nas je išla. Po sto je srca dala svakom, a nju je sreća zaobišla. U teškom ratu i bez kraja, na pustom tlu gdje nema smjera. Jedini put sve mu je dala Njezina ljubav, njezina vjera. Ona kroz veći pakao prođe, ali pred nebom ostane čista. A samo je obična majka puka, tvoja i moja sasvim ista. Slaba su za nju sva iskušenja, život od jada i gorčina. Videć' je tako i Bog je htio, neka mu ona rodi Sina. Takva je bila sudbina njena, Marija majka, Marija žena.“

   U procesiji na kraju sv. Mise je vraćen Gospin barjek na njegovo mjesto u crkvu, a poslije blagoslova su se svi prisutni mogli osvježiti hladnim sokovima i slatkišima, koje su donirali Željko Antunović i Boro Grljušić, kojima se župnik posebno zahvalio. Također se zahvalio na novčanim prilozima za nove prozore u crkvi kao i gospođi Krili i njezinim suradnicima na lijepo uređenom prostoru oko crkve, kao i u samoj crkvi.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)