Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

27. lipnja 2021. godine

Slavlje sv. Potvrde

 

   U našoj župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo ove nedjelje na sv. Misi u 10 sati imali slavlje sv. Potvrde. Slavlje je vodio i dozvolom našeg biskupa Mata, zbog poznate situacije s koronavirusom, sakrament krizme podijelio župnik don Marko. Krizmanici su učenici drugog razreda srednje škole, dvadeset jedan kandidat (Pogledaj popis). Vrijeme je bilo prekrasno, možda malo pretoplo, ali ipak podnošljivo. I ovo slavlje je, kao i uvijek uzveličalo pjevanje našeg župnog mješovitog zbora pod vodstvom s. Anite Sučić, dominikanke.

   Župnik je na početku misnog slavlja pozdravio sve prisutne, a posebno krizmanike, njihove kumove, roditelje i članove obitelji, a nakon „Slave“ i „Zborne molitve“ misna čitanja su imali Vid Kapiteli i Petra Roso. Pripjevni psalam su pročitali Ela Rikalo, Luka Martinović i Karmen Jana Šestanović.

   U kratkoj homiliji župnik je, na temelju evanđeoskog izvještaja o uskrsnuću Jairove kćeri govorio o učinku molitvenih vapaja upućenih Isusu. Toliki su vapili „Gospodine, da progledam“, „Gospodine, da prohodam“, „Gospodine, da ozdravim“… i bili uslišani. „Iako je teško uvijek ostati ustrajan i hrabar, kako je to pokazao nadstojnik sinagoge Jair, ipak se u konačnici pokaže da je to jedini pravi i sigurni put do milosrdnog Isusova srca“.

   Podjela sakramenta sv. Potvrde je uslijedila nakon obnove krsnih obećanja. Krizmanici su pomazani uljem krizme po čelu uz riječi: „Primi pečat dara Duha Svetoga“. Molitvu vjernika su čitali Ana Antičević. Laura Barić, Kristijan Šabić, Adrian Dukaj, Lara Maris Pleša, Katarina Pecotić, Leo Šestanović, Josip Jelinić, Michelle Vlahović, Martina Marković i Nikola Laleta. Nikola je također na kraju slavlja zahvalio župniku u ime krizmanika i njihovih obitelji knjigom „Najljepše molitve naših starih“ uz apostrofiranje pjesme A. B. Šimića „Nađeni Bog“: „Ne traži Boga mišlju u praznini, u kojoj se misao, tamna sjenka gubi, uza te Bog je uvijek u blizini, u stvarima oko tebe, u zvuku i muku. Bog ti je uvijek najbliži od svega, diraš ga rukama, gledaš ga u boji neba. Bog ti se smiješi iz jednog dragog lica… Uza te Bog je, otvori sva čula, na tebe svjetlost s ljetnog neba pljušti, Bog oko tebe sja, treperi i šušti“.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>) (Galerija 4>) (Galerija 5>)