Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. lipnja 2021. godine

Sv. Antun Padovanski, prez. i n.

 

   Blagdan sv. Antuna Padovanskog je ove godine pao u nedjelju, pa se i raspored sv. Misa u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću morao prilagoditi nedjeljnim obvezama. Jutarnja sv. Misa u župnoj crkvi je bila u 10 sati i na kraju sv. Mise smo imali procesiju s kipom sv. Antuna oko crkve, a poslije procesije blagoslov djece i cvijeća. Kip su u procesiji nosili Ante Kordić, Antonio Šundrica, Toni Ćurković, Toni Bilić, Anto Radić i Anton Ljekaj. Župnik don Marko je u zajedništvu sa velikim brojem poštovalaca sv. Antuna molio da po zagovoru sv. Antuna Gospodin ojači našu vjeru, učvrsti nadu i ražari ljubav. U homiliji je govorio o vrijednostima, osobito o onima koje je živio sv. Antun pa ga se časti sve do dana današnjega. Naglasio je: „Nije se lako uvijek snaći u tolikoj 'šumi' ponuda. Tisuće je društveno-političkih sustava, a svaki tvrdi da je najbolji. Tisuće je raznih religija, a svaka za sebe tvrdi da je prava. Tisuće je filozofskih nazora, a svaki hoće da je jedino on ispravan. Stotine metoda u radu, a svaka tvrdi da je najuspješnija. Isto toliko metoda u odgoju, a svaka za sebe jamči da je najbolja…“

   Popodne u 18 sati je bila sv. Misa u kapeli sv. Antuna u Stankovićima. Lijepi broj vjernika, iz tog dijela naše župe kao i vjernika iz cijelog Orebića i okolice, mogao je častiti sv. Antuna u njegovoj lijepo uređenoj kapeli i u prostoru pored nje. Postavljeno je novo krovište i uređena preslica sa zvonom kao i lođa (luža) kapele. Vrijeme je bilo lijepo, malo oblačno, ali bez kiše. Župnik don Marko je na početku sv. Mise pozdravio sve prisutne, posebno one koji slave imendan, a u našoj župi ih je oko 140. Na kraju sv. Mise, kao i uvijek, je bio blagoslov cvijeća i djece.

   Na večernjoj sv. Misi u 19 sati u župnoj crkvi je sudjelovalo također dosta vjernika, a bilo je i obitelji s malom djecom pa je župnik na kraju sv. Mise molio za njih posebni Božji blagoslov po zagovor sv. Antuna.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)