Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

03. lipnja 2021. godine

Tijelovo

 

   Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo proslavili smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću jutarnjom sv. Misom u 10 sati i svečanom pjevanom pučkom sv. Misom i procesijom oko crkve s blagoslovima u 18 sati. Slavlje je, kao i uvijek, svojim pjevanjem uzveličao naš mješoviti župni zbor Pomoćnice kršćana, a po prvi put su na sv. Misi i procesiji sudjelovali ovogodišnji prvopričesnici. Vrijeme je bilo prelijepo, sunčano i toplo, ali je puhao jak maestral pa se nisu mogli postaviti stolovi s križevima i svijećama za četiri blagoslovna mjesta oko župne crkve. Iako je još uvijek prisutna ova nevolja zbog korona virusa, ipak se na sv. Misama okupio lijepi broj vjernika.

   Župnik don Marko je u homiliji naglasio činjenicu da se o Tijelovu, tj. o Euharistiji, koliko god se govorilo, ipak ne može doprijeti do krajnjih dubina ove tajne. Između ostalog je rekao „da je u istinskoj ljubavi neizmjerno bogatstvo, a ovdje je upravo to na djelu. Lijepo je napisao papa u miru Benedikt XVI: Tijelovo je u konačnici priznavanje Boga i priznavanje ljubavi. Sve što se na Tijelovo govori i čini zapravo je jedna jedina varijacija ove teme, onoga što ljubav jest i što čini. Ljubav ne konzumira, nego daruje i u darivanju prima. U darivanju se ona ne troši, nego obnavlja. Tijelovo je priznavanje ljubavi i ono nam kaže da ljubav postoji i da preobražava, a po preobrazbi se smijemo nadati. Nada pak daje snagu da živimo, da pobjeđujemo svijet.“

   U euharistijskoj procesiji s blagoslovima smo na kraju sv. Mise molili Božji blagoslov zemlji, moru i žiteljima mjesta, a procesija je završila u župnoj crkvi blagoslovom s Presvetim.

(Galerija 1>) (Galerija 2>)