Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

BOŽIĆNI KONCERT

20. prosinca 2009. godine

 

           Župna crkva Pomoćnice kršćana u Orebiću bila   je 20. prosinca 2009. godine u 18.oo sati ispunjena   do posljednjeg mjesta. Bilo je to zbog Božićnog   koncerta. Voditeljice programa, Mia Trojanović i   Ljubica Grljušić, pozdravile su na početku sve   prisutne, zatim pokrovitelje koncerta: Župni ured,   Općinu Orebić i Turističku zajednicu općine Orebić,   kao i izvođače: Mješoviti pjevački zbor Pomoćnice   kršćana, kojeg vodi gđica. Marina Stanković; žensku   klapu „Nava“, koju vodi Velebit Veršić i žensku klapu „Poloneza“, koju također vodi gđica. Marina Stanković. U programu je trebala sudjelovati i muška klapa „Dingač“, ali nije mogla zbog zdravstvenih problema nekoliko svojih članova.
          Na početku koncerta svi prisutni su, predvođeni Mješovitim zborom Pomoćnice kršćana, zapjevali tradicionalnu božićnu pjesmu „Radujte se narodi“, a potom se ženska klapa „Nava“ predstavila s božićnim kolendama: „Dobra večer dobri ljudi“, kolenda sa otoka Šolte iz mjesta Sridnje selo; „Kad se slavni Isus rodi“, kolenda sa otoka Korčule iz mjesta Smokvica i „Dobra večer Bog da“, kolenda iz okolice Kaštela.
          Nastup mlade ženske klape „Poloneza“, koja djeluje u sklopu Folklorne skupine „Poloneza“, a djevojke iz klape ne samo da pjevaju, nego neke od njih i pišu tekstove za pjesme, sastojao se od slijedećih pjesama: „Gloria in excelsis deo“, obrada Marina Stanković; „Pastorela“, napisao Francois Couperin, obrada Marina Stanković; i „To je Božić“, napisala i obradila Marija Zokić.
          Ponovo je klapa „Nava“, nastupila sa dvije poznate božićne pjesme: „Adeste fideles“, božićna pjesma koju je napisao John Francis Wade 1743., a obradio Velebit Veršić; i „Svim na zemlji mir veselje“, božićna narodna, obrada Nikola Buble. Iza njih je Đurđica Farčić otpjevala „Ave Maria“ od C. Gounod-a uz klavirsku pratnju Maje Maletić, a koncert je zaključen zajedničkim pjevanjem pučke božićne pjesme „U se vrijeme godišta“.           Gromoglasni pljesak i glasno odobravanje prisutnih prilikom završetka pojedinih pjesama, a posebno na kraju koncerta, bili su jasni pokazatelj nepodijeljenog mišljenja, kako je to bila krasna večer u doživljenom i sadržajnom smislu. Lijepo raspoloženje nastavljeno je u župnoj dvorani uz domaće kolače i dobru kapljicu.
          „Isusovo porođenje, svima bilo na spasenje, Sine Božji budi hvaljen po sve vijeke vijeka. Amen!“