Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

07. veljače 2021. godine

Slavlje sv. Potvrde

 

   Ove nedjelje je na sv. Misi u 10 sati, u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću, bilo slavlje sv. Potvrde. Krizmu je podijelio župnik don Marko. Krizmanici su učenici trećeg razreda srednje škole, jedanaest kandidata (Pogledaj popis) . To je generacija koja je trebala primiti sv. Krizmu prošle godine, ali je odgođena zbog poznate situacije s Covidom 19. Vrijeme je bilo malo tmurno, ali ipak mirno i bez kiše. Sv. Misu je uzveličalo pjevanje našeg župnog mješovitog zbora pod vodstvom s. Anite Sučić, dominikanke.

   Na početku misnog slavlja župnik je pozdravio sve prisutne, a posebno krizmanike, njihove kumove, roditelje i članove obitelji riječima: „Ne molim za to da posjedujete sve svari moguće i nemoguće, al' molim Boga da vas obdari smijehom srca i radošću duše. Ne molim za to da raspolažete vremenom po svojoj volji, al' molim Boga da naučite kako vremenom postajati bolji. Ne molim za to da putujete u krajeve neznane i znane, al' molim Boga da dospijete tamo gdje zvijezde su sjajne“.

   Nakon zborne molitve bila su misna čitanja. Prvo je imala Marijana Brkić, a drugo Veselko Opačak. Pripjevni psalam su naizmjence čitali Marieta Ortolio i Patrik Marić.

   U prigodnoj homiliji župnik je posebnu pozornost krizmanika i prisutnih usmjerio prema shvaćanju i prihvaćanju situacije i svih okolnosti vlastitog življenja. U svemu i svakome treba iznalaziti ono najbolje, a sam paziti kakav trag ostavljaš za sobom. Darovima Duha Svetoga i trajnim njegovim pečatom u mogućnosti smo postati i ostati njegovi istinski svjedoci.

   Nakon homilije i obnove krsnih obećanja uslijedila je sama podjela sakramenta sv. Potvrde. Svaki kandidat je pomazan po čelu uljem krizme uz riječi: „Primi pečat dara Duha Svetoga“. Molitvu vjernika su čitali Mato Antičević, Maja Đeldum, Patricia Kordić, Marko Marelić, Petra Marinović, Ena Tomašić i Andrija Vranješ.

   Na kraju sv. Mise, a prije blagoslova i fotografiranja, župniku don Marku se u ime krizmanika, njihovih kumova i roditelja, zahvalio Andrija Vranješ darujući mu kameni reljef „Posljednje večere“, koju je izradio domaći meštar Toni Ćurković.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>) (Galerija 4>)