Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. prosinca 2020. godine

Sv. Nikola, biskup

 

   Blagdan sv. Nikole, biskupa, zaštitnika djece, pomoraca, putnika, ribara, brodova, mora i mornara, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, ni ove godine nismo mogli proslaviti kao obično, tj. procesijom do mula sa svečevim kipom. Prošle godine je bilo loše vrijeme, a ove godine zbog poznate situacije sa koronavirusom. Sv. Misu smo započeli kađenjem kipa sv. Nikole, a na kraju sv. Mise smo pošli s križem i vijencem do 'malog mula', jer je preko velikog jugo prebacivalo more i tu smo, uz molitvu za mora, brodove, mornare i ribare, a posebno za one koji su se preselili s ovog svijeta ploveći morskim prostranstvima diljem svijeta, bacili vijenac u more.

   Na početku sv. Mise je župnik don Marko čestitao moreplovcima i ribarima njihov dan, a također i svima koji slave svoj imendan. Podsjetio je i na dan sv. Nikole 1991. g. kada je u napadu jugovojske na Dubrovnik bilo devetnaest poginulih i preko šezdeset ranjenih vojnika i civila. U homiliji se posebno osvrnuo na poruku pomorcima i ribarima predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa, u kojoj se između ostalog, kaže: „Blagdan svetog Nikole potiče u nama molitve Bogu u svim potrebama i poziva nas da se nadahnjujemo na primjeru svečeva života koji je evanđelje ostvario i slavu neba dostigao. O njegovu blagdanu posebno se sjećamo ljudi od mora, pomoraca i ribara. Njihov život opisuje narodna izreka da je to „kruh sa sedam kora“. Ovu godinu u uvjetima pandemije koronavirusa kao da je tim „korama“ pridodana i osma kora – epidemija, jer je život pomoraca dodatno otežan zarazom, bolestima, spriječenim plovidbama, dugotrajnim izolacijama zbog nemogućnosti pristajanja u luke i čekanjem kada će se moći iskrcati i doći svojim obiteljima.U tim novim neprilikama zazivamo pomoć s Neba, od svemogućeg Boga po zagovoru svetog Nikole kome se pomorci i ribari stoljećima utječu. Tradicija prenosi tolika uslišanja u raznim neverama i pogiblima. U sjećanja naviru toliki zavjeti pomoraca svetom Nikoli: ako se spasi posada i brodako živi izađemo iz nevoljeako ponovno vidim svoju obiteljako sretno uplovimo u luku… Tolike su svijeće zapaljene i zavjetni darovi ostavljeni pred slikom svetog Nikole u mnogim crkvama i kapelicama, tolike kapelice podignute po grebenima i u lukama.“ Svoju poruku biskup je završio molitvom sv. Nikoli: „Sveti Nikola čuvaj naše pomorce i ribare. Neka na njihovim usnama i u srcu budu iskrene molitve Bogu po tvojem zagovoru. Izbavi ih iz nevera na morima i svim drugim neverama života. Svojim zagovorom kod Boga svemogućeg isprosi milost da se skrate dani ovih iskušenja, ove epidemije. Kušnje kroz koje prolazimo neka nam učvrste vjeru i pouzdanje u Božju dobrotu, svijest da je sve u ruci Božjoj i da nas Providnost vodi čudesnim Božjim putovima spasenja. Neka iščezne ovo nova „kora“ na kruhu naših pomoraca i ribara, a oni tvojim zagovorom, sveti Nikola, neka postanu i sami odraz Božje dobrote i ljubavi.“

   Na kraju sv. Mise su se prisutna djeca, a i drugi koji se tako osjećaju, mogli poslužiti pripravljenim slatkišima, a naš mješoviti zbor, iako desetkovan, je još jednom odao počast svetom Nikoli pjesmom „Nikola sveti, putniče“. (Galerija 1>)