Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

Prosinac 2010. godine

                            

        DOŠAŠĆE - Advent (latinski adventus) vrijeme je početka crkvene godine u kojemu se vjernici pripremaju za jedan od najvećih kršćanskih blagdana, Božić. Započinje nedjeljom koja pada najbliže 30. studenom, tj. blagdanu Sv. Andrije, traje četiri tjedna i završava na Badnjak. Obuhvaća četiri nedjelje koje prethode Božiću i zovemo ih nedjeljama došašća.
       Mnogobrojni hrvatski narodni običaji vezani uz Došašće svjedoče o posebnostima sredine i vremena u kojem su nastali, ali i o vjekovnoj pripadnosti europskoj kulturnoj sredini. U župi Orebić nema tzv. misa zornica što je osnovno obilježje adventskog vremena. Ipak se ljudi dobrog i plemenitog srca trude da se kroz došašće međusobno darivaju. Vrlo je lijep običaj u nekim krajevima da se vraćaju posuđene stvari ili izravnavaju bilo kakvi dugovi.
       Nekad se također, osim ove duhovne pripreme, u ovom vremenu posebno pazilo na čistoću kuće i okoliša te na blagdanski stol. Čistile su se kuće i okućnice, a u gradskim su se sredinama kupovale namirnice za svečarski jelovnik i ukusne božićne slastice.
       Ove godine ćemo u našoj župi kroz vrijeme došašća provoditi humanitarnu akciju pod sloganom: „Darivajući male, činimo velike stvari!“. Sve prikupljeno bit će podijeljeno najpotrebnijima. A njih je iz dana u dan sve više.