Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

10. kolovoza 2020. godine

Sv. Lovro, đakon i mučenik

 

   U kapeli sv. Lovra, koja pripada našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, a nalazi se u predjelu Žukovac, iza franjevačkog samostana Gospe Velike prema zapadu, služili smo sv. Misu u 8 sati. Sv. Misu je predmolio župnik don Marko, uz lijepi broj vjernika, a pridružio se i o. Mario Mihael Tolj, dominikanac, domaći sin, župnik župe sv. Križa u Dubrovniku. U ovoj kapeli sv. Misa se služi samo na blagdan sv. Lovra. Inače se kapela spominje prvi put g. 1564. u svezi s bratovštinama, a g. 1625 u vizitaciji biskupa A. Gozze.

   Zadnjih nekoliko godina se dosta učinilo kako bi se očuvala i kapela i njezin vrijedni inventar. Posebno se većina umjetnina iz kapele obnovilo u Restauracijskoj radionici u Dubrovniku: slike Gospe Sniježne sa sv. Liberanom i sv. Lovrom i sv. Stjepanom na glavnom oltaru, antependij sv. Lovra, medaljon Gospe Delorite i slika Madone s Djetetom. Originali su izloženi u župnoj crkvi, a kopije su u kapeli na svojim mjestima. Još je u obnovi slika Gospe Delorite i trebala bi biti gotova za par mjeseci. I ona će dobiti svoje mjesto u župnoj crkvi, a repliku ćemo staviti na oltar u kapeli.

   I ove godine je put prema kapeli kao i prostor ispred i oko kapele uredno očišćen, a unutrašnjost kapele uređena. Za to se uvijek pobrinu domaći mještani predvođeni Ivanom i Marijom Jurković zajedno s Ivom Sardelićem. (Galerija >)