Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

11. lipnja 2020. godine

Tijelovo

 

   Jutarnjom sv. Misom u 10 sati i svečanom pjevanom pučkom sv. Misom i procesijom oko crkve s blagoslovima u 18 sati, proslavili smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove - Tijelovo. Slavlje je, kao i uvijek, svojim pjevanjem uzveličao naš mješoviti župni zbor Pomoćnice kršćana pjevajući po prvi put četveroglasnu misu prof. don Šime Marovića. Vrijeme je bilo prelijepo, sunčano, toplo i bez vjetra. Čak je izostao i uobičajeni popodnevni maestral. Iako se još osjeća nevolja zbog korona virusa, ipak su vjernici svojom nazočnošću pokazali da im je ova svetkovina u srcu i duši.

   Sv. Misu je predmolio župnik don Marko. Na početku je, uz pozdrav, govorio o povijesti ove svetkovine, a u homiliji je, na temelju Posljednice 'Hvali Sion Spasitelja“ govorio o cjelokupnoj povijesti spasenja koja je „utemeljena na Božjem htijenju 'biti uz čovjeka' do te mjere, da je ostavio u otajstvenom obliku sama sebe, tj, svoje tijelo i krv pod prilikama kruha i vina. Ipak, ovo je tajna vjere ili kako u 'Posljednici' kaže sv. Toma Akvinski: „Ne shvaćamo, ne gledamo, al' po jakoj vjeri znamo što van reda biva tu. U dva lika tu se daje silne stvari kojima je tek vanjština razlikom. Tijelo hrana, krv je piće, Kristovo je ipak biće sve pod svakom prilikom“.

   Na kraju sv. Mise smo u euharistijskoj procesiji s blagoslovima oko crkve, molili Božji blagoslov zemlji, moru i žiteljima mjesta, a procesija je završila u župnoj crkvi blagoslovom s Presvetim.
(Galerija 1 >
) (Galerija 2 >)