Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. svibnja 2020. godine

Pomoćnica kršćana

 

   Vanjska proslava blagdana B. D. Marije, Pomoćnice kršćana, patrona ove župe, nije se mogla ove godine slaviti na uobičajen način zbog problema s pandemijom korona virusa. Nije bilo vijenca na vratima crkve niti zastava s pomorskim znakovima. Također se nije održala ni uobičajena procesija s Gospinim kipom kroz mjesto, u kojoj sudjeluju članova domaćeg DVD-a, prvopričesnici, krizmanici, ministranti i više svećenika iz ovog dekanata i gostiju. Ovaj blagdan je ove godine pao u nedjelju, vrijeme je bilo prekrasno, na misama i ujutro i popodne je bilo dosta vjernika, osobito mladih obitelji s djecom.

   Svete Mise je predmolio župnik don Marko uz sudjelovanje nekoliko ministranata i Zorana Grljušića, djelitelja pričesti. Na početku sv. Misa je pokadio Gospin kip, a za to vrijeme je naš mješoviti zbor, vođen s. Anitom, pjevao pjesmu našoj Pomoćnici „Slavimo Mariju“.

   Župnik je u propovijedi govorio o dva događaja u dvorani Posljednje večere opisana u Djelima apostolskim i evanđeoskom izvještaju. Prvi govori o apostolima zajedno s Marijom i nekim ženama nakon Isusova uzašašća, a drugi o Isusovom oproštajnom govoru prije njegove muke i smrti. „Dvorana Posljednje večere je, govoreći aktualnim jezikom, poslužila kao svojevrsno mjesto izolacije, a tek nakon jednodušne molitve i snage dobivene od Duha Svetoga, apostoli i svi prisutni su se mogli osloboditi straha od Židova i hrabro izaći posvjedočiti Kristovo uskrsnuće!“

   Na kraju propovijedi je izmolio molitvu pape Franje za prestanak pandemije, upućenu B. D. Mariji: „O Marijo, uvijek sjajiš na našem putu kao znak spasenja i nade. Povjeravamo se tebi, Zdravlju bolesnih, koja si pod križem bila pridružena Isusovoj boli, održavajući čvrstom svoju vjeru. Ti, najvjernija odvjetnice, znaš što nam je potrebno i sigurni smo da ćeš se pobrinuti kako bi se, kao u Kani Galilejskoj, ponovno vratila radost i slavlje nakon ovoga trenutka kušnje. Pomozi nam, Majko Božje ljubavi, suobličiti se Očevoj volji i učiniti što god nam kaže Isus, koji je na sebe uzeo naša trpljenja i ponio naše boli, da bi nas - po križu - doveo do radosti uskrsnuća. Amen.“ (Galerija 1 >)