Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

12. siječnja 2020. godine

Krštenje Gospodinovo

 

   Blagdanom krštenja Gospodinova, tj. nedjeljom iza Bogojavljenja, završava sveto božićno vrijeme. Još uvijek je naša župna crkva Pomoćnice kršćana u Orebiću u božićnom dekoru: borovi, jaslice, ikebane… Još uvijek se pjevaju božićne pjesme: Kyrie eleison, Svim na zemlji mir veselje, U se vrijeme godišta…

   Župnik don Marko je na početku sv. Mise spomenuo različita vremena crkvene godine i smisao pojedinih vremena. Slaviti liturgijski pojedino vrijeme ima smisla samo ako osobno sudjelujemo u tom slavlju. Također se u homiliji osvrnuo na tri glavne svetkovine božićnog vremena: Božić, Bogojavljenje i Krštenje Gospodinovo. Sve je to jedno te isto otajstvo očitovanja Božje ljubavi prema čovjeku po Sinu Božjemu Isusu Kristu. Na Božić se Božja ljubav očitovala u Isusovom rođenju, na Bogojavljenje u njegovom objavljivanju cijelom svijetu, a na Krštenju Gospodinovu u njegovoj odlučnosti izvršiti Očevu volju.

   Na kraju sv. Mise župnik je pokazao na 'Betlehemsko svjetlo'. Skauti naše biskupije su ga donijeli iz Beča, a naša vjeroučiteljica Anita ga je s nekoliko vjeroučenika donijela da gori u adventskom i božićnom vremenu na našem oltaru i u mnogim obiteljskim domovima. Rekao da će se, fizički gledano, ovo svjetlo ugasiti, ali će i dalje gorjeti u našim srcima.
(Galerija >)