Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. siječnja 2020. godine

Bogojavljenje

 

   Bogojavljenje – Sveta tri kralja smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili sv. Misom u 17,oo sati. Kako se za vrijeme sv. Mise blagoslivljaju sol i voda, koje vjernici nose u svoje domove i koriste ih kao moćno sredstvo protiv svakog zla, na sv. Misi je bilo dosta vjernika. Pogodovalo je i lijepo vrijeme, doduše malo prohladno, ali bez jakog vjetra ili čega drugog.

   Znamo da se Bogojavljenje (Sveta tri kralja, Vodokršće) u Rimokatoličkoj Crkvi u početku slavilo zajedno s Božićem 25. prosinca. Krajem IV. stoljeća je uveden blagdan Bogojavljenja 6. siječnja.

   Župnik don Marko je na početku sv. Mise pozdravio sve prisutne, a posebno one koji nose imena triju kraljeva Gašpar, Melhior i Baltazar i čestitao im imendan. U kratkoj je homiliji govorio o činjenicama Božjeg objavljenja. „Iako se čini da se Bog objavio u liku bespomoćnog djeteta, to Dijete nije bilo bez moći. Očiti dokaz je u zvijezdi, koja se pokrenula u času Njegovog rođenja, kao i u činjenici da su pred Djetetom kraljevi 'pali ničice', a kralj Herod se uznemirio, zajedno sa svim vladajućim strukturama u Jeruzalemu“. (Galerija >)