Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24., 25. i 26. prosinca 2019. godine

Božićno vrijeme

 

   Nekoliko posljednjih godina u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću imamo posebne pripreme za Božić: trodnevna duhovna obnova, koju je i ovaj put vodio fra Josip Ikić, profesor iz Visokog, božićni koncert klapa, pojedinaca i naših zborova, akcija prikupljanja pomoći za stradale u potresu u Albaniji i najpotrebitije u našoj župi. Bila je zajednička ispovijed, a imali smo i sv. Mise „Zornice“ utorkom prva tri tjedna, a pred Božić svaki dan s mogućnošću za ispovijed.

   Na sv. Misi polnoćki je bio uglavnom mlađi svijet. I ove godine je svirao naš orkestar (orgulje – Marina; harmonika – Tin; gitara – Neno i mandolina – Mark), a pjevanje je predvodio naš mješoviti zbor. Sestra Anita je, zajedno s gospođom Maricom, crkvu lijepo uredila, a posebno jaslice.

   Župnik don Marko je čestitao Božić svima prisutnima, a posebno onima koje nosimo u svojim srcima, a u homiliji je, između ostalog, rekao: „Ovih dana, a ove noći posebno, razmišljam o otajstvu, tajni Božića i pitam se: Što se to tako važnoga dogodilo u toj noći, da su čete anđela morale na zemlju doći? I čujem odgovor: To Bog je zbog ljubavi, iz nebeskih visina, poslao na zemlju svog vlastitog Sina. On dođe da bude brat svakome tko to želi, zato se s pravom Božiću vjerničko srce veseli. Raduje se srce, jer je Isusovim rođenjem u Betlehemu došla radost u svijet, u srca svih ljudi. Zar je moglo čovječje srce ostati hladno na radosnu vijest o Božjoj ljubavi. Bog nas ljubi, ljubi svakog čovjeka ponaosob, ljubi tebe i mene. Ljubi nas u svome Sinu, po svome Sinu. Zato i želi da i mi, poput njegova Sina ljubimo jedan drugoga, onako kako on ljubi svakoga od nas. A on je pokazao i dokazao kako nas ljubi: Dao je svoj život za nas; dao je sve što je imao, za tebe i za mene. Čak i površan i djelomičan pogled na jasle pokazuje nježnost, a i snagu, njegove ljubavi. Gledamo ga. Želimo mu dobrodošlicu. Dobrodošlicu, kako kaže sv. Majka Terezija, ne u nekim hladnim jaslama – na koje je katkad nalik naše srce, - već u srcu punom ljubavi i poniznosti, u čistom, neokaljanom srcu, u toplom srcu koje je ispunjeno ljubavlju prema našem nebeskom Ocu i prema bližnjemu. Želimo njemu dobrodošlicu, a sebi? Sebi želimo svjetlo, koje prosvjetljuje svakog čovjeka, zvijezdu, koju ugledaše kraljevi i silno se obradovaše, čistoću uma i srca, zdravlje duši i tijelu, utjehu koju samo On može dati: Kad upreš pogled u daljinu pa ni sam više ne znaš kud, u srcu svome pronađi zvijezdu; pokazat će ti pravi put. Kad mjesto neba oblake vidiš i tama zastre sunca trag, samo potraži zvijezdu svoju; zasjat će svjetlo, nestat će mrak. Kad su ti suze, bolest il’ jad životni drug i noć i dan, još zvijezdu imaš da te grije, jači, tješi i ozdravlja.“

   Na Božić je osvanuo lijep i sunčan dan pa se na sv. Misi u 10 sati okupio lijepi broj vjernika. Pjevao je naš mješoviti zbor. Župnik je prisutnima čestitao Božić božićnom čestitkom našeg biskupa Mata.

   Ove godine, zbog lošeg vremena, nije bila procesija na sv. Stjepana, đakona prvomučenika, koji je suzaštitnik ove župe. Sv. Misa je bila u 16.oo sati, a božićne pjesme i dijelove mise je pjevao naš mješoviti zbor.

   “Slava Bogu na visini”, kličimo u dane ove
   i neka Božić podari mir, ljudima dobre volje.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)