Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. prosinca 2019. godine

Sv. Nikola, biskup

 

   Ove godine blagdan sv. Nikole, biskupa, zaštitnika djece, putnika, ribara, brodova, mora i mornara, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, nismo mogli proslaviti kao obično, tj. procesijom do mula sa svečevim kipom. Cijeli dan je nebo bilo oblačno, teška južina, a neposredno prije procesije i sv. Mise je počela padati dosta jaka kiša, tako da je procesija izostala. Sv. Misu smo započeli kađenjem oltara i kipa sv. Nikole uz molitvu za mora, brodove, mornare i ribare, a posebno za one koji su se preselili s ovog svijeta ploveći morskim prostranstvima diljem svijeta. Za vrijeme kađenja naš mješoviti zbor je pjevao pjesmu „Nikola sveti, putniče“.

   Na početku sv. Mise je župnik don Marko podsjetio na dan sv. Nikole 1991. g. kada je u napadu jugovojske na Dubrovnik bilo devetnaest poginulih i preko šezdeset ranjenih vojnika i civila. Čestitao je i svima koji slave imendan. U homiliji se posebno osvrnuo na poruku pomorcima i ribarima predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca Tomislava Rogića, šibenskog biskupa, u kojoj se između ostalog, kaže: „Sveti Nikola zaštitnik je pomoraca i ribara. O njemu su ispričane mnoge legende, pobožne predaje. One uvijek govore o svečevoj dobroti i želji da pomogne potrebne, da izbavi iz nevolje. Prema predaji Nikola je činio velika čudesa. Ozdravljao je bolesne i tješio ljude u svim potrebama. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Napose mu pripisuju da je činio velike stvari pomažući djecu. Uvijek je tamo gdje prijeti velika pogibelj, gdje je ugrožena obitelj i dostojanstvo čovjeka. Svojom pomoći sveti Nikola preokrene nevolju u dobar ishod.

   Ljudi od mora, pomorci, ribari i svakovrsni moreplovci dobro znaju što je prevrtljivost vremena i nepredvidiva ćud mora. Stari bi rekli: More puno moré! Plovidba i ribarenje uvijek predstavlja put u neizvjesno, neočekivano, nepredvidljivo. Usprkos modernoj tehnologiji i raznim dostignućima plovidba je i danas jednako opasna. Čovjek se ne može pouzdati samo u svoja dostignuća, sposobnosti, snagu motora ili veličinu broda. Nevera uvijek iznenadi. Pokazalo je to i posljednje jugo na Jadranu, te nedavne pogibije pomoraca na oceanu. Sveti Nikola pomaže nam razumjeti kako smo pred silama stvorene prirode maleni, potrebni pomoći, potrebni zagovornika i zaštitnika.“

   Na kraju sv. Mise je priređena posebna radost najmlađima koji su se mogli sami poslužiti raznim igračkama i pripravljenim slatkišima, a svi smo još jednom zamolili: „Sveti Nikola putniče - budi milostiv nama putnicima!“ (Galerija >)