Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

29. i 30. studenog i 01. prosinca 2019. godine

Trodnevna adventska duhovna obnova

 

   Kao bližu pripravu za predstojeće božićne blagdane imali smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću trodnevnu duhovnu obnovu, koju je i ovaj put vodio profesor iz Visokog, fra Josip Ikić. Obnova je započela u petak popodne u 16 sati s mogućnošću za ispovijed. Prije sv. Mise u 17 sati, u kojoj je fra Josip imao kratku homiliju o smislu duhovne priprave za predstojeće blagdane, bila je krunica, a nakon sv. Mise posebni pojedinačni blagoslovi. U ovoj pripravi je sudjelovalo i nešto vjernika iz drugih peljeških župa i cijele biskupije.

   U subotu, drugi dan obnove, od 9 do 12 sati je bila mogućnost za sv. Ispovijed i razgovor sa fra Josipom, što je nastavljeno i poslije objeda u 15 sati. Sv. Misa, kojoj je prethodila krunica i zazivi Božanskom milosrđu, započela je u 17 sati. Budući da je bio blagdan sv. Andrije apostola fra Josip je posebno govorio o Isusovom pozivu i našem odazivu, jer je sv. Andrija bio prvi među apostolima koji se odazvao na Isusov poziv. Štoviše, on je svoje oduševljenje za Isusom prenio i na svog brata Petra. Iza sv. Mise je bilo klanjanje pred Presvetim. Za vrijeme sv. Mise i klanjanja pjevao je naš Zbor mladih pod ravnanjem prof. Marine Šabić Stanković. Nakon klanjanja su, također i ovog drugog dana obnove, mnogi htjeli primiti i posebni pojedinačni blagoslov.

   U nedjelju, treći dan obnove, fra Josip je započeo ispovijedanje nešto prije devet sati, a ispovijedao je i župnik don Marko. U 10 sati je počela sv. Misa. Kako je ove nedjelje bila prva nedjelja adventa, na početku sv. Mise je upaljena prva svijeća na adventskom vijencu. Svijeću je upalio djelitelj pričesti u našoj župi Zoran Grljušić, a lektorica Jadranka Brkić je pojasnila da se radi o „svijeći proroka i svijeći nade. Ovo slabašno svjetlo znak je naše čežnje za Bogom i njegovom puninom i znak naše molitve za Božji blagoslov“. To je bila i glavna misao fra Josipove homilije. Ipak je posebno istaknuo izvještaje evanđelista o posljednjim vremenima i naglasio Isusove riječi utjehe: „Kad se sve to stane zbivati, uspravite se i podignite glave, jer se približuje vaše otkupljenje“ (Lk 21, 28). (Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)