Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. srpnja 2018. godine

Sv. Jakov, apostol

 

     U dijelu naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću Mokalu, nalazi se zavjetna kapela sv. Jakova apostola iz XVIII. stoljeća. Zadnjih nekoliko godina je u cijelosti obnovljena, kako sama kapela tako i kipovi i slike u kapeli. Uvijek je uredno u njoj i oko nje, jer posebnu brigu o kapeli vodi obitelj Pera Vidovića.

     I ove godine je sv. Misa bila u 18 sati, a predvodio ju je župnik don Marko, zajedno sa o. Mihaelom Mariom Toljom, župnikom župe sv. Križa u Dubrovniku, inače rodom iz Mokala. Vrijeme je bilo lijepo pa je na sv. Misi bilo dosta štovatelja sv. Jakova i prijatelja Mokala.

     Župnik je u svojoj homiliji povukao paralelu između vremena u kojem je živio sv. Jakov i vremena u kojem mi živimo. Istaknuo je kako se sv. Jakov odmah sa svojim bratom Ivanom odazvao Isusovom pozivu i odmah pošao za Isusom, a mi bismo htjeli nekako drugačije. Htjeli bismo da naš život bude nešto više, ali se ništa, kako je netko rekao, ne usuđujemo staviti na kocku. Htjeli bismo uspjeh, ali bez zalaganja, plodove, ali bez sijanja. Htjeli bismo do izvora, ali bez uzvodnog plivanja. Sanjamo o novim svjetovima i novim obalama, a brodovi odlaze bez nas. M. Wieser je lijepo rekao: „Samo s Isusom mogu nadvladati tromost života i steći odvažnost; samo s Isusom mogu podići sidro i otrgnuti se od nepomične obale; samo s Isusom mogu zaploviti u Njegove širine, u novi, vječni život“. (Galerija>)