Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. srpnja 2018. godine

Gospa Karmelska

 

     Proslavu Gospe Karmelske, B. D. Marije od brda Karmela, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, započeli smo, kao i svake godine, jutarnjom sv. Misom u osam sati u crkvi Gospe Karmelske u Karmenu. Crkva je izgrađena na mjestu postojeće crkve sv. Vida, čije je ime naša župa nosila od svog utemeljenja 1475. g. , do 1638. g. kada je preimenovana u župu Gospe Karmelske. Sv. Misu je po lijepom vremenu predvodio župnik don Marko uz sudjelovanje dosta Gospinih poštovalaca, kako domaćih iz ove župe i njihovih gostiju tako i iz okolnih peljeških župa, posebno Vignja, Trpnja i Kune. ( Galerija 1>)

     Popodne smo, kako je i običaj već dugi niz godina, nešto prije sedamnaest sati, krenuli u procesiji iz župne crkve Pomoćnice kršćana s barjakom Gospe Karmelske prema njezinoj crkvi u Karmenu. Barjak je bio u župnoj crkvi od glavne župne svečanosti, kada je donesen iz Karmena kako bi s drugim barjacima sudjelovao u procesiji mjestom. Ovom procesijom barjak se vrati u svoju matičnu crkvu. U procesiji smo molili otajstva Gospine krunice i po običaju malo predahnuli kod špilje Gospe Lurdske u podnožju Karmena. (Galerija 2>)

     Prije sv. Mise u osamnaest sati na prostoru ispred crkve, u hladovini stoljetnih borova i čempresa, koju je predvodio župnik don Marko, bila je mogućnost za sv. Ispovijed. Okupljenim vjernicima, kojih se okupio lijepi broj, iako je bio u tijeku doček hrvatskih nogometaša, koji su na svjetskom prvenstvu u Moskvi osvojili srebrno odličje, u prigodnoj homiliji župnik je posebno istaknuo svetost mjesta i važnost slavljenja Gospe Karmelske. „Ona je, kako je rekao sveti papa Ivan Pavao II, zora novoga svijeta. Zato joj možemo povjeriti svoje živote i moliti da pogleda posebno na one, kojima je gorak životni križ: na bolesne i stare, progonjene i ubijane ravnodušnošću i lažnim sažaljenjem. Isprosi nam“, rekao je župnik, „milost, da Evanđelje života primamo kao trajno novi dar i da ga sa radošću i zahvalnošću tijekom cijeloga svog života svjedočimo djelotvornom postojanošću“.

     Sv. Misa je završila procesijom oko crkve i kapele sv. Roka. Nakon blagoslova u crkvi barjak je pohranjen na svoje mjesto, a prisutni su se mogli okrijepiti keksima, koje je darovala pekara Antunović i hladnim sokovima, koje je pripravio restoran „Hrid“ obitelji Grljušić. (Galerija 3>).