Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. lipnja 2018. godine

Sv. Antun Padovanski, prez. i n.

 

     I ove smo godine blagdan sv. Antuna Padovanskog, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, proslavili, sv. Misom u 9 sati u kapeli sv. Antuna u Stankovićima i sv. Misom i procesijom s kipom sv. Antuna oko župne crkve u 19 sati. (Pogledaj slike)

     Iako je prijetila kiša, a u jednom momentu je palo nekoliko kapi na Stankoviće, okupio se lijepi broj vjernika tog dijela naše župe. Sv. Misu i pobožnost sv. Antunu prije sv. Mise vodio je župnik don Marko. Pozdravio je sve prisutne, a posebno one koji slave svoj imendan. U prigodnoj homiliji je, uz osnovne podatke iz životopisa sv. Antuna, posebno govorio o navjestiteljima Evanđelja kroz povijest Crkve. „Uvijek je bilo onih koji su prepoznavali Božju volju u svom životnom putu. I, bez obzira na težinu navjestiteljskog križa, davali su se i žrtvovali do kraja. Teškoće životu nikad ih nisu smele ili pokolebale. Svoje teškoće je apostol Pavao nabrojio u Drugoj poslanici Korinčanima: U naporima - preobilno; u tamnicama - preobilno; u batinama - prekomjerno; u smrtnim pogiblima - često. Od Židova primio sam pet puta po četrdeset manje jednu. Triput sam bio šiban, jednom kamenovan, triput doživio brodolom, jednu noć i dan proveo sam u bezdanu. Česta putovanja, pogibli od rijeka, pogibli od razbojnika, pogibli od sunarodnjaka, pogibli od pogana, pogibli u gradu, pogibli u pustinji, pogibli na moru, pogibli od lažne braće; u trudu i naporu, često u nespavanju, u gladu i žeđi, često u postovima, u studeni i golotinji!“

     Popodne je u 17,30 sati je župnoj crkvi bila pobožnost sv. Antunu, a potom sv. Misa. Iza procesije s kipom sv. Antuna je bio blagoslov cvijeća i djece. Župnik je podijelio djeci i majkama sličicu sv. Antuna sa molitvom za obitelj: O Bože, naš dobri milosrdni Oče! Ti si odabrao sv. Antuna za svjedoka Evanđelja i glasnika mira u svojoj Crkvi. Mi te, po zagovoru sv. Antuna, molimo: Posveti naše obitelji i neka rastu u vjeri, nadi i ljubavi. Očuvaj ih u jedinstvu, miru i radosti. Blagoslovi našu djecu, štiti naše mlade, pomozi onima koje iskušavaju razne bolesti, patnje i osamljenosti. Obrati grešnike, a umirućima udijeli milost pokajanja i obraćenja.“ (Galerija 2>)