Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

20. svibnja 2018. godine

Duhovi - Prva sv. Pričest

 

     Svetkovina Duhova, Pedesetnica, je u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavljena vrlo svečano, jer smo na sv. Misi u 10 sati imali slavlje Prve sv. Pričesti. Dvadeset devet prvopričesnika, trinaest djevojčica i šesnaest dječaka (Vidi popis).

    Nakon svečanog ulaska u crkvu pred glavni oltar i pozdrava župnika don Marka svima prisutnima, posebno prvopričesnicima i njihovim roditeljima, kao i vjeroučiteljicama Marini i Aniti, prvopričesnici su se poimence predstavili i pošli na svoje mjesto. Svima je upala u oči slika okupljenih apostola na dan duhova sa dvadeset devet plamenih jezika, što su ispred oltara uredile i postavile vjeroučiteljice sa s. Anitom, koja se pobrinula da je cijela crkva bila lijepo okićena.

    U prvom dijelu sv. Mise prvopričesnici su sudjelovali čitajući misna čitanja, a pripjevni psalam su otpjevali Rebeka i Mateo. Nakon prigodne homilije i obnove krsnih obećanja prvopričesnici su prinijeli darove na oltar: kruh, vino, vodu, bibliju i svijeću.

    Svetoj Pričesti su prvopričesnici pristupali pojedinačno i župnik ih je pričestio pod obje prilike. Roditelje i ostale prisutne vjernike pričestili su djelitelji pričesti u našoj župi Zoran Grljušić i vjeroučiteljica Marina.

    Nakon molitve „Dušo Kristova“ i misnog blagoslova, prvopričesnici su darovali don Marku sliku Duhova s potpisima prvopričesnika, a vjeroučiteljicama bukete cvijeća. Za uzvrat su primili Uspomenu sv. Pričesti i krunicu. Uslijedilo je zajedničko i pojedinačno fotografiranje, a kolači i sokovi u župnoj dvorani, koje su pripravili roditelji prvopričesnika, dobro su došli svima kao osvježenje i okrjepa. (Galerija>)