Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. svibnja 2018. godine

Slavlje sv. Potvrde

 

     Dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić, je ove nedjelje na sv. Misi u 18 sati, u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću, podijelio dvadeset osmorici kandidata (pogledaj popis) sakrament sv. Potvrde. Vrijeme je bilo prekrasno, a raspoloženje brojnih krizmanika, kumova, članova obitelji i prijatelja, još bolje. Sv. Misu je uzveličalo pjevanje našeg župnog mješovitog zbora pod vodstvom s. Anite Sučić, a pjevala je također i naša grupa mladih.

     Na početku misnog slavlja oca biskupa je u ime župnika don Marka, u ime ovogodišnjih krizmanika, njihovih kumova, roditelja i cijele župne zajednice, pozdravila krizmanica Stella Roso. Uslijedio je biskupov pozdrav i nakon zborne molitve misna čitanja. Prvo čitanje imala je Ilijana Brkić. Pripjevni psalam su naizmjence čitali Ivana Bogdan, Marija Bogoje i Mario Zovko, a drugo misno čitanje je imala Iva Farčić.

     Biskup Mato se u svojoj homiliji, vezano uz misna čitanja, posebno uz izbor apostola Matije, poslužio slikom kocke u odabiru. Kao što su se apostoli pomolili i bacili kocku, koja je odredila da Matija zauzme mjesto apostola Jude, koji se iznevjerio, tako su i ovogodišnji krizmanici odabrani da, poput apostola, budu navjestitelji evanđeoske radosne vijesti u današnjem svijetu i vremenu.

     Nakon homilije i obnove krsnih obećanja uslijedila je sama podjela sakramenta sv. Potvrde, kada je svaki od kandidata, praćen svojim kumom, naglas izrekao svoje ime i bio od biskupa pomazan po čelu uljem krizme uz riječi: „Primi pečat dara Duha Svetoga“. Molitvu vjernika su čitali Nikoleta Bilić, Antonio Tolj, Sara Daničić, Noa Verena Pleša, Ljubica Menkadžiev, Nives Suvaljko i Ivan Grego.

     Na kraju sv. Mise pozdrav i zahvalu o. biskupu Matu uputio je župnik don Marko. Pozdravio je također i fra Šimuna Romića, upravitelja franjevačkog samostana u Orebiću, kao i krizmanike, njihove roditelje i kumove. Posebno se zahvalio mješovitom zboru, zboru mladih, ministrantima i svima koji uvijek pomognu da se slavlja u crkvi mogu lijepo odvijati. U ime župe i krizmanika, ocu biskupu su Ivana Grbavac i Jure Kordić predali košaru sa različitim vinima, rakijama, likerima i uljem, sve plod rada marnih ruku i Božjeg blagoslova. (Galerija>)