Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

30. travnja 2018. godine

Mons. Petar Palić zaređen za hvarskog biskupa

 

     U Hvaru je u katedrali sv. Stjepana I., pape i mučenika, svečanom ulaznom procesijom nadbiskupa i biskupa, praćenom zvonjavom katedralnih zvona, započelo slavlje biskupskog ređenja mons. Petra Palića, imenovanoga hvarskog biskupa. Na slavlje je pristiglo nekoliko tisuća vjernika iz raznih naših biskupija, među kojima je bilo i više od sedam stotina vjernika iz Dubrovačke biskupije. Iz naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću, uz župnika don Marka, bilo je još pedeset pet hodočasnika. Do Orebića su hodočasnici došli autobusima ili osobnim automobilima, a iz Orebića do Hvara i natrag jadrolinijinim trajektom „Marjan“.

     Glavni zareditelj bio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, a suzareditelji su bili apostolski upravitelj Hvarske biskupije mons. Slobodan Štambuk i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Uz njih je bilo prisutno još trideset pet nadbiskupa i biskupa. Na slavlju su bili i brojni svećenici i redovnici iz hvarske i drugih biskupija.

     Uvodeći u Euharistijsko slavlje mons. Puljić je pozdravio sve sudionike slavlja, a u kratkoj homiliji je istaknuo „da za svako duhovno zvanje kažemo da spada u područje 'otajstva vjere', te posebno spomenuo svjedočanstvo don Petrova dugogodišnjeg župnika Dučkića, koji je novoga biskupa uputio u sjemenište te ga danas dopratio do oltara. Svoju homiliju je zaključio konstatacijom da se ovom događaju raduju „od svećenika i vjernika ove biskupije, kojoj si poslan predsjedati u ljubavi, preko tvoga rodnoga Janjeva i Janjevaca diljem Hrvatske, do Dubrovačke biskupije u kojoj si donedavno djelovao. U svijetu nesigurnosti i konfuzije biskup ima biti onaj koji vojuje, usmjerava i rasvjetljuje. Ovo posljednje dobiva svoje osobito značenje na otoku i u gradu kojega su već stari Grci nazvali svjetionikom, 'Pharosom'. Biskupu 'Pharosa', dakle, pripada u zadatak biti svjetionikom koji usmjerava i rasvjetljuje."

     Nakon propovijedi uslijedilo je obećanje novog biskupa o nakani čuvanja vjere i vršenja službe te pjevanje litanija Svih svetih, a na završetku Misnog slavlja održani su prigodni govori. Prvi govor održao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a u ime svećenika Hvarske biskupije, redovnika i redovnica, govorio je Toni Plenković, dekan Bračkog dekanata. U ime vjernika dobrodošlicu novom biskupu izrazila je Anna Sansović, a na kraju je vrlo lijepo govorio dosadašnji hvarsko-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk i poručio novom biskupu, u svjetlu njegovog biskupskog gesla 'Na tvoju riječ bacit ću mreže': „Petre, hajmo loviti ljude!, i ne zaboravi, ti si Petar i neka na toj vjeri počiva vjera naroda našega".

     Na kraju je novi hvarski biskup Petar Palić uputio zahvalu svima nazočnima kao i svima koji su ga pratili na njegovu životnome i svećeničkome putu riječima: „Ja sam Petar, vaš brat! Crkva me po papi Franji šalje da od danas budem vaš pastir, otac, brat, prijatelj i pratitelj na životnom putu!“. (Galerija>)