Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

14. travnja 2018. godine

Susret mladih u Trpnju

 

     Ove subote je, u župi sv. Petra i Pavla u Trpnju na Pelješcu, održan susret mladih Dubrovačke biskupije pod geslom „Pođite po svem svijetu i propovijedajte evanđelje svemu stvorenju“. Okupilo se dvjestotinjak mladih iz svih dekanata. Program je započeo misom koju je predvodio dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić. U koncelebraciji su bili župnik don Alen Keri, generalni vikar don Hrvoje Katušić, dekan pelješkog dekanata don Marko Stanić, dekan stonskog dekanata don Miljenko Babaić, te drugi svećenici. Sv. Misu je uzveličao svojim skladnim pjevanjem zbor mladih naše župe, uz klavirsku pratnju prof. Marine Šabić Stanković.

     U svojoj propovijedi biskup je naglasio kako vrijeme u kojemu živimo nije dobro vrijeme. Osvrnuo se također i na situaciju ,,koja vlada u našoj Crkvi i našoj domovini, o podjelama koje su bile dosta intenzivne prošlih dana i koje su nekako svima ostavile određenu gorčinu, pitanja i nejasnoće“. Govorio je i o geslu susreta, uzetom iz Markova evanđelja, a koje glasi: „Pođite po cijelom svijetu i propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.“ Poručio je mladima da posebno zapamte ovo 'svemu stvorenju', jer se nikad ne smije dogoditi da se naš 'ne' koji želimo i trebamo reći nekoj ideologiji pretvori u 'ne' konkretnom čovjeku zato što je drukčiji. „Pođite svakom stvorenju i propovijedajte mu Evanđelje! Što je Evanđelje? To je govor o Božjoj ljubavi prema nama koja nema granica. To je logika Hvalospjeva ljubavi, ljubavi koja se ne hvasta, ne nadima se, ne traži svoje, nije zavidna, sve vjeruje, svemu se nada... Zato bih želio da ovaj Isusov poziv upućen apostolima, koji smo uzeli kao geslo ovog susreta, shvatimo kao poslanje da prilazimo ljudima, da im svjedočimo i donosimo Kristovu ljubav“.

     Na kraju sv. Mise sve je prisutne pozdravila pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko. Uslijedio je zajednički objed, a nakon toga su mladi, podijeljeni u grupe, sudjelovali u prigodnim katehezama. Bio je i zabavni program, a susret je završio klanjanjem pred Presvetim, koje je u župnoj crkvi predvodio župnik. (Galerija>)