Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

31. ožujka 2018. godine

Velika subota

 

     Na Veliku subotu su u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću obredi uskrsnog bdijenja započeli u 20 sati. Vrijeme je bilo kišovito i vjetrovito pa smo oganj zapalili na ulazu u crkvu, a potom smo uz trostruki poklik „Svjetlo Kristovo“, prošli kroz crkvu do oltara, gdje smo postavili uskrsnu svijeću na njezino mjesto. Za vrijeme prolaza crkvom vjernici su na uskrsnoj svijeći upalili svoje svijeće. Te svijeće gore za vrijeme pjevanja hvalospjeva uskrsnoj svijeći, ugase se dok se čitaju čitanja o veličanstvenim djelima Božjim, a ponovo se upale za vrijeme obnove krsnih obećanja pri blagoslovu krsnog zdenca.

     U kratkoj homiliji župnik don Marko je govorio o daru uskrsnuća, „kojega treba stalno objavljivati cijelom svijetu: osobito onima koji su na križu ili pod križem, izdanima i potlačenima, osramoćenima i prevarenima, prognanima i pogaženima u duši i tijelu“.

     Poslije homilije je blagoslovljen krsni zdenac uz litanije Svih svetih i obnovu krsnih obećanja, a nakon pričesti i popričesne molitve, kako je to i običaj, blagoslovljena je pripravljena hrana. (Galerija>)