Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

29. ožujka 2018. godine

Veliki četvrtak

 

     U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo sv. Misu Večere Gospodnje i obred pranja nogu učenicima imali u 19 sati. Ove godine učenici su bili: Vladimir Akmadžić, Mario Bakalić, Ivan Bravar, Ante Cibilić, Miroslav Kordić, Josip Mikulić, Ante Mrgudić, Ivo Popović, Ante Stanković, Mateo Stanković, Ivo Šimović i Ivica Turić. Kao spomen na ovu večer župnik don Marko je učenicima, kao i prethodnih godina, darovao molitvenik i krunicu. (Galerija 1)

    U homiliji je župnik najprije objasnio tri glavne značajke Velikog četvrtka: ustanovu Euharistije i svećeničkog reda i zapovijedi ljubavi, a potom je oslikao situaciju u dvorani posljednje večere, apostrofirajući apostole Petra i Judu. Petar ostaje uz Isusa, a Juda odlazi od njega i to odlazi u noć. „Najteže što se čovjeku može dogoditi jest vraćanje iz svjetla u tamu, iz milosti u nemilost, iz ljubavi i prijateljstva u izdaju!“

     Obred prijenosa Presvetog iz svetohraništa na pripravljeno mjesto, gdje je uprizoren „Božji grob“, bio je na kraju sv. Mise, a potom je za učenike i druge suradnike, kako je i običaj na Veliki četvrtak, bila večera: janje na ražnju, gorko zelje i kruh. (Galerija 2)