Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. veljače 2018. godine

Dan braka i obitelji u Pelješkom dekanatu

 

     Na prijedlog Vijeća za život i obitelj naše biskupije, ovih dana se počeo događati Tjedan života i braka. Prvi put je to organizirani susret obitelji na području Dubrovačke biskupije. Određen je jedan dan za susret u svakom od šest dekanata. Tjedan je započeo proslavom u Žrnovu u Korčulanskom dekanatu u ponedjeljak 5. veljače 2018., a nastavljen je u utorak 6. veljače 2018. g. susretom obitelji Pelješkog dekanata u samostanskoj crkvi Gospe Delorite u Kuni.

   Dolazak o. biskupa Mata, zajedno s predsjednikom Vijeća za život i obitelj naše biskupije don Marinkom Šljivićem i okupljanje članova obitelji naših župa sa župnicima je bilo u 16 sati. Najprije je don Marko Stanić, dekan, imao uvodni pozdrav, a potom je uslijedilo predavanje don Marinka Šljivića na temu „Dostojanstva braka i obitelji“. U isto vrijeme je bila mogućnost za sv. Ispovijed. Nakon predavanja je bračni par, Stijepo i Jelena Gleđ, svjedočio o svom braku. Bilo je potresno i poticajno slušati osobne poteškoće bračnog pata i njihov povratak istinskom bračnom životu kroz povratak života s Bogom. Poslije predavanja i svjedočanstva je uslijedila sv. Misa, koju je predmolio naš biskup mons. Mate Uzinić. Na misi je, vođen Marijom Kalafatović, pjevao mješoviti crkveni zbor iz Janjine.

    O. biskup je u homiliji, kroz primjer Abrahama i Sare, govorio o dobrim, ali i o lošim, stranama bračnog života. Blagoslovio je svijeću pred kojom su prisutni bračni parovi imali obnovu bračnih zavjeta, a nakon sv. Mise su svima prisutnima podijeljene sličice s molitvom za obitelj: „Gospodine Bože, izvore života i ljubavi, blagoslivljamo te i zahvaljujemo ti što si darom svoga Sina posvetio zajedništvo obitelji. Molimo te da našim obiteljima daješ snagu za velikodušno prihvaćanje dara života. Obiteljske domove ispuni svojim Duhom, da budu mjesta molitve i kršćanskih kreposti, uzajamnog poštovanja, nesebičnosti i opraštanja, te osjetljivosti za potrebe bližnjih. Sve nas ispuni životnom radošću, da te svjedočimo u ljepoti otajstva Crkve, i da ti – po uzoru i zagovoru Blažene Djevice Marije i sv. Josipa – služimo u vjernosti i istini, zajedno u Kristu, koji s tobom u Duhu Svetomu živi i kraljuje u vijeke vjekova. Amen.“ ... (Galerija>)