Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

26. studenog 2017. godine

Krist Kralj

 

    U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga, proslavili pjevanom sv. Misom u 10 sati. Iako je bilo kišno jutro, na sv. Misi je bio lijepi broj vjernika, posebno učenika prvog, drugog i trećeg razreda sa svojim roditeljima, jer je na kraju sv. Mise bio roditeljski za te razrede.

    Župnik don Marko je na početku sv. Mise objasnio kako se ova svetkovina slavi od 1925. godine, kada je papa Pio XI. na uspomenu 1600-te obljetnice Nicejskog sabora (325.) ustanovio svetkovinu Krista Kralja svega stvorenoga za cijelu Crkvu. Naglasio je: „Krist je Kralj naših srdaca i, kao što molimo u posvetnoj molitvi Srcu Isusovu: Kralj budi Gospodine, ne samo vjernima, koji se nisu nikad odmetnuli od tebe, nego i rasipnim sinovima koji su te ostavili, vratimo se Gospodinu, kajući se za svoje grijehe, posebno na početku ovog misnog slavlja, kako bismo mogli što dostojnije proslaviti ove svete misne tajne!“

    U prigodnoj homiliji posebno je istaknuo djelatnu kršćansku ljubav, koja je uvjet za mogućnost čuti riječi Sina Čovječjega: 'Dođite, blagoslovljeni Oca mojega i primite u baštinu kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta, jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me…' ili kako je to papa Franjo u svojoj poruci za Svjetski dan siromašnih napisao: „Pozivam čitavu Crkvu kao i muškarce i žene dobre volje da se okrenu svima onima koji pružaju svoje ruke i traže pomoć i solidarnost. Oni su naša braća i sestre, stvoreni i ljubljeni od jednog Nebeskog Oca“. (Galerija>>)