Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. kolovoza 2017. godine

Uznesenje B. D. Marije - Velika Gospa

 

    Veliku Gospu - svetkovinu Uznesenja B. D. Marije - proslavili smo ove godine u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću kao i prošlih godina. U župnoj crkvi su sv. Mise bile u 10 i 19 sati. Na obje sv. Mise se okupio lijepi broj vjernika, kako domaćih tako i onih koji tu borave kao gosti. (Galerija 1>>)

    Župnik don Marko je na početku sv. Mise pozdravio sve hodočasnike i podsjetio da se diljem kršćanskog svijeta u velikim i malim Gospinim svetištima vjernici okupljaju oko svoje nebeske Majke da joj iskažu počast, a i da joj upute svoje molitve za duhovne i materijalne potrebe. U prigodnoj propovijedi je istaknuo činjenicu da se ova svetkovina posebno slavi od sredine prošlog stoljeća, kada je papa Pio XII 1950. g. uznesenje B. D. Marije dušom i tijelom na nebo proglasio istinom vjere. Za vrijeme sv. Mise zdušno je i lijepo Gospine pjesme pjevao naš župni zbor predvođen s. Anitom.

    U franjevačkom samostanu Velike Gospe jutarnja sv. Misa je bila u 8 sati, a popodnevna svečana sv. Misa sa procesijom, koju je predvodio fra Stipan Klarić, fratar u službi na Humcu, bila je u 18 sati. Uz predvoditelja su još bili upravitelj samostana fra Šimun, župnik don Marko, župnik iz Vignja don Josip, svećenik u miru don Mile Miljko i don Lukas, svećenik iz Poljske. Na kraju sv. Mise je bila procesija sa kipom B. D. Marije oko samostana. U nošenju kipa i pratnji sudjelovali su članovi folklorne grupe „Poloneza“ kao i veliki broj vjernika. (Galerija 2>>)