Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

10. kolovoza 2017. godine

Sv. Lovro, đakon i mučenik

 

    Blagdan sv. Lovra, đakona i mučenika smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili zavjetnom sv. Misom u 8 sati u crkvi sv. Lovra, koja se nalazi u dijelu župe koji se zove Žukovac, a taj dio je iza franjevačkog samostana Gospe Velike prema zapadu. Crkva se spominje prvi put g. 1564. pri vizitaciji biskupa A. Gozze.

    I ove se godine, iako su nesnosne vrućine, uz župnika don Marka, okupilo pedesetak vjernika. Posebnost ovogodišnje proslave je u činjenici da je u Restauratorskoj radionici u Dubrovniku renoviran i restauriran antepedij sv. Lovra (ulje na koži). Original će naći svoje mjesto u župnoj crkvi, a Ive Trojanović i Perica Tolj su izradili kopiju koju smo postavili na njezino mjesto u crkvi. Također je izrađena kopija slike Gospe Delorite (ulje na platnu) i postavljena na oltar, a original će uskoro ići na renoviranje. Trenutno se u Restauratorskoj radionici u Dubrovniku renovira Gospin medaljon (ulje na koži) sa antependija otara Gespe Delorite.

    U prigodnoj homiliji don Marko je, na temelju prispodobe o „zrnu koje umire kako bi dalo plod“, opisao život sv. Lovra, iz onoga što se o sv. Lovru pouzdano zna: da je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona. Mučen je za vrijeme Valerijanova progonstva. Mučeništvo se sv. Lovra, prema pouzdanim pisanim izvorima, zbilo 10. kolovoza 258. g. ...(Galerija>>)