Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. kolovoza 2017. godine

Ljetna nedjelja

 

    Iako se živa ovih dana u termometrima približila četrdesetom stupnju, a daška vjetra niotkud, ipak je nedjelja dan kad se ta činjenica ostavlja postrani. Zvona uporno zovu na nedjeljne sv. Mise: u našoj župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću u 10 i 19 sati, a također u samostanskoj crkvi Velike Gospe u 10 sati.

    U samostanskoj crkvi sv. Misu predmoli fra Šimun Romić, upravitelj samostana. Uglavnom domaći vjernici i nešto stranaca, turista. (Galerija 1>>) Crkva je lijepo uređena, skladna. Puna umjetnina, posebno samostanski muzej. A tek pogled na kanal, na Korčulu, Badiju, Lumbardu, Račišće, pa dalje… I uvijek ima malo svježeg zraka, za odahnuti i predahnuti…

    Pučku pjevanu sv. Misu u župnoj crkvi predmoli župnik don Marko. Također crkva popunjena vjernicima, a zbog vreline ugodnije je bilo vani u sjeni crkve ili čempresa. (Galerija 2>>) Župni zbor pjeva „Krist na žalu“. Svi pjevaju. Tko bi mogao utvrditi na koliko jezika.

    Na večernjoj sv. Misi je potpuno ista slika. (Galerija 3>>. Samo je ugođaj malo drugačiji, zbog sunca koje polako ide k smiraju, kako reče pjesnik:

Na tek vidljivoj crti obzorja
sunce ostavlja svoj trag
i zadnjim zrakama ocrtava
krajolik meni toliko drag.

No, još uvijek se jasno vidi
to divno plavetnilo neba
i pokoji cvrkut usamljene ptice
daruje srcu notu što mu treba.

I dok palma lagano podrhtava
blago taknuta maestralom,
dvoje njih s rukom u ruci
polako odmiču već opustjelim žalom.

                                             (Mar).