Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

      

26. srpnja 2010. godine

  Sv. Joakim i Ana, roditelji B. D. Marije

 

          Ovim blagdanom slavi se, kako   je napisao J.   Antolović, onaj blaženi   bračni par što je poklonio   život Majci   Sina Božjega. O Joakimu i Ani u   Svetom   pismu doduše nema   spomena, no zato se njihovo   ime prvi put spominje u jednom apokrifnom   spisu iz   II. stoljeća, koji se općenito   naziva Protoevanđelje sv.   Jakova. U prvih osam poglavlja toga spisa   iznesene   su neke pojedinosti što se   odnose na Marijino   čudesno rođenje. Taj spis govori o sv. Joakimu kao o   veoma bogatom čovjeku, ali koji je bio i pobožan i   dobar pa je prihode svojih dobara dijelio u dvoje:   jedan je dio davao narodu, a drugi prinosio kao žrtvu   Gospodinu za otpuštenje svojih grijeha. Činjenica da je   bio poodmakle dobi, a nije imao djece sv. Joakima je   pogađala u srce pa se za četrdeset dana povukao u   pustinju posteći i moleći kako bi od Gospodina isprosio   potomka. U međuvremenu je i Ana vapila Gospodinu   moleći za plodnost svoga krila. Uto joj se ukazao Božji anđeo i navijestio da će dobiti dijete. O toj je stvari po anđelu bio obaviješten i Joakim te pozvan da se iz pustinje vrati kući. Joakim je poslušao i tako su on i Ana dobili kćerku i dali joj ime Marija.
           Spomenimo da sv. Anu naročito zazivaju žene željne poroda, trudnice i porodilje, majke općenito. U Njemačkoj su je naročito štovali zlatari, rezbari drveta i ebanovine, rudari. Na papinskom dvoru slavili su je konjušari pa su na njezin blagdan priređivali uvijek svečanu procesiju. Svjedok je tog kulta crkva sv. Ane u Vatikanu, podignuta godine 1505.
           Naša župa ima kapelu sv. Ane u Žukovcu, a spominje se prvi put pri vizitacija biskupa A. Gozze. g. 1625. To je tipična zavjetna kapela i po stilu i po veličini, okrenuta oltarom prema istoku i sa preslicom za zvono nad ulaznim vratima. Na oltaru je u drvenom okviru bila slika sv. Ane. Prije nekoliko godina je ta slika uređena i izložena uz svetište župne crkve Pomoćnice kršćana u Orebiću. Uvijek je na blagdan sv. Ane u kapeli bila zavjetna misa. Tako smo se i ove godine okupili i zajedno zamolili sv. Anu, da svojim zagovorom kod Gospodina pomogne svima nama, kako u duhovnim tako i u materijalnim potrebama.
Galerija slika:>>