Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. kolovoza 2017. godine

Gospa od Otoka

 

    Ove godine smo Gospu od Otoka, koju također slavimo i kao Gospu od Anđela, Gospu od Milosti i Porcijunkulu, proslavili hodočašćem iz Korčule, Orebića, Lumbarde i drugih mjesta otoka Korčule i poluotoka Pelješca. Iako je vrijeme bilo vruće i sparno ipak se okupio veliki broj hodočasnika u franjevačkom samostanu na otoku Badiji (lat. abbatia - opatija). Ovaj dan slavimo na otoku Badiji u spomen na čudesnu Gospinu obranu Korčule od turske najezde u drugoj polovici XVI. st. Iz povijesnih izvora znamo da je zapovjednik turskog brodovlja, Uluz Alija, htio je 1571. g. osvojiti Korčulu, ali se kanonik Antun Rozanović, zajedno s vjernicima, molio pred slikom Gospe od Otoka i tada je zapuhao jak vjetar i „otpuhao“ tursko brodovlje prema istoku.

    Iz Orebića smo brodom „Lovor“, kojeg je općinsko poduzeće „Bilan“ besplatno dalo za prevoz hodočasnika na Badiju i natrag, došli na otok, gdje su se okupili i ostali sudionici slavlja. Po dolaska broda iz Korčule, sa čudotvornom slikom Gospe od Otoka, u procesiji smo se uputili u crkvu. Bila je najprije priprava, a potom i mogućnost za sv. Ispovijed. (Galerija 1>>)

    Uslijedila je sv. Misa, koju je predvodio fra Stanko Mabić, odgojitelj fratarskih novaka, u zajedništvu s fra Jozom Zovkom, predstojnikom samostana i nekoliko subraće franjevaca i župnicima okolnih župa. Na sv. Misi, kao i uvijek, sudjelovale su i sestre Dominikanke iz Korčule. (Galerija 2>>)

    Na kraju sv. Mise fra Jozo je izmolio posvetnu molitvu B. D. Mariji pred slikom Gospe od Otoka, a potom su se sudionici slavlja okrijepili u blagovaonici i klaustru samostana. Za još ljepši ugođaj pobrinula se ženska klapa „Nava“ iz Orebića svojim nastupom. Oko 20 sati smo se mi iz Orebića, a bilo nas je uz župnika don Marka, fra Šimuna i o. Mihaela, preko 200 odraslih, osim djece, radosno vratili zahvaljujući nebeskoj Majci i moleći po njezinom zagovoru obilni Božji blagoslov. (Galerija 3>>)