Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

26. srpnja 2017. godine

Sv. Joakim i sv. Ana, roditelji Bl. Dj. Marije

 

    Ovogodišnja proslava spomendana sv. Joakima i sv. Ane u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću bila je kao i prošlih godina. Sv. Misa u osam sati ispred i u kapeli sv. Ane u predjelu koji se zove Žukovac, a prvi put se spominje pri vizitaciji biskupa A. Gozze 1625. g., bila je po prekrasnom vremenu i predmolio ju je župnik don Marko u zajedništvu s o. Mihaelom Mariom Toljem, župnikom župe sv. Križa u Dubrovniku. Okupio se lijepi broj hodočasnika i poštovatelja sv. Ane iz Orebića i susjednih župa..

    Ipak će ovogodišnja proslava ostati zapamćena po postavljanju replike oltarne pale, koju je napravio i darovao Milan Tolj. Original se nalazi već četrdesetak godina u župnoj crkvi u Orebiću.

    Župnik je u homiliji govorio o prirodnim ljepotama koje nas okružuju, ali i o ljepotama koje su plod ljudskog uma i marnih ruku. Posebno je istaknuo činjenicu kako ova župa ima četiri velike crkve, a sve četiri su posvećene B. Dj. Mariji. Naglasio je također kako o sv. Joakimu i sv. Ani u Svetom Pismu nema spomena. O njihovom životu nalazimo detalje u apokrifnom spisu iz II. stoljeća, koji se naziva Protoevanđelje sv. Jakova.

    Sv. Joakima i sv. Anu posebno mole za pomoć žene željne poroda, trudnice i porodilje, a vjernici im se obraćaju i mole, kako i kaže misna zborna molitva: „Gospodine, Bože otaca naših! Ti si sv. Joakimu i Ani dao milost da budu roditelji majke tvoga utjelovljenog Sina. Njegovim zagovorom daj nam postići spasenje što si ga obećao svom narodu!“ ...(Galerija >>)