Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. srpnja 2017. godine

Gospa Karmelska

 

    Svetkovinu Gospe Karmelske, iako je pala u nedjelju, proslavili smo kao i svake godine. Jutarnja sv. Misa je bila u osam sati u crkvi Gospe Karmelske u Karmenu. (Galerija 1.) Sv. Misu je, po sunčanom, lijepom i toplom vremenu, predvodio župnik don Marko. Možda je nedjelja bila razlog da je sudjelovao veći broj vjernika. Kao i uvijek gospođa Krila se sa svojim suradnicama pobrinula da sve bude uređeno i lijepo okićeno, a dobro je došla duboka hladovina od stoljetnih čempresa i borova.

    I ove smo godine nešto poslije 16,30 sati iz župne crkve Pomoćnice kršćana krenuli u procesiji s barjakom Gospe Karmelske prema crkvi u Karmenu. Barjak je cijelim putem nosio Hrvoje Kapiteli. Putem smo molili radosna i slavna otajstva Gospine krunice, a malo smo se odmorili kao i uvijek kod špilje Gospe Lurdske u podnožju Karmena. Bilo je dosta vjetrovito pa smo odlučili da sv. Misa bude u crkvi, a na početku je bila procesija sa barjakom Gospe Karmelske oko crkve i cijelog prostora ispred crkve. Ušavši u crkvu, barjak je pohranjen na svoje mjesto. (Galerija 2.).

    Sv. Misu je predmolio župnik don Marko, a pomogao mu je pričešćivati fra Milan iz našega samostana. U prigodnoj homiliji govorio je o temeljnom vjerničkom stavu koji se iščitava iz njegovog odnosa prema Bogu i prema čovjeku. „Nije dobro klecati na obje noge, kako je to još u SZ naglasio sv. Ilija prorok. Marija je prava slika onoga koji je u cijelosti za Boga i za čovjeka“.

    Po završetku sv. Mise prisutni su se mogli okrijepiti keksima, koje je darovala pekara Antunović i hladnim sokovima, koje je pripravio restoran „Hrid“ obitelji Grljušić. (Galerija 3.).