Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. lipnja 2017. godine

Tijelovo

 

    Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelova, (koja se u nekim dijelovima Dalmacije i otoka naziva Korosanti (Caro sancto), a ponegdje, posebno u Bosni i Hercegovini, Brašančevo – hostije se prave od brašna), u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo proslavili jutarnjom sv. Misom u 10 sati i svečanom pjevanom sv. Misom i procesijom oko crkve s blagoslovima u 18 sati. Vrijeme nije bilo baš najljepše. Tijekom dana bilo je i malo kiše, ali se pred početak sv. Mise proljepšalo i vjetar je utihnuo, pa se mogla održati procesija s blagoslovima.

    U prigodnoj homiliji župnik don Marko je, na temelju slike mosta i izričaja iz pjesme „Ljubav je pronašla put“, ukazao na Božju ljubav prema čovjeku po Isusu Kristu u Presvetom oltarskom sakramentu – Euharistiji. „Bog je u svojoj ljubavi 'pronašao put' i povezao nebo sa zemljom čvrstim trajnim vezom i po Euharistiji omogućio da se u vjerničkom životu ostvari ono što je lijepo rečeno u današnjoj Posljednici: Silni Bože što nam jesti, na zemaljskoj daješ cesti, da nam ondje s tobom sjesti, među svece ti nas smjesti, u nebu kod stola svog!“

    U euharistijskoj procesiji s blagoslovima oko crkve, na kraju sv. Mise, molili smo Božji blagoslov zemlji, moru i žiteljima mjesta, a procesija je završila u župnoj crkvi blagoslovom s Presvetim. ...(Galerija >>)