Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. lipnja 2017. godine

Sv. Antun Padovanski, prez. i n.

 

    U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo svetkovinu sv. Antuna Padovanskog proslavili jutarnjom sv. Misom u 9 sati u kapeli sv. Antuna u Stankovićima. To je istočni dio naše župe s dosta doseljenog pučanstva, kako je u svojoj pjesmi sv. Antunu napisala Dinka Vekić: „Od prijašnjih starih prezimena, sad u tebi nijednoga nema. Prezimena stara 'izumriše', neka nova sada nastadoše. I ja sam se u te doselila, običaje tvoje prihvatila. Zauvijek će živjet ime tvoje, Stankovići, drago selo moje“.

    U zajedništvu s uvijek velikim brojem poštovalaca sv. Antuna, posebno obitelji s malom djecom, prije sv. Mise je župnik don Marko predmolio krunicu i litanije sv. Antuna, a u prigodnoj propovijedi je na početku naglasio nekoliko povijesnih činjenica iz života sv. Antuna. Posebno su se u njegovom životu očitovale dvije stvarnosti, kojih plodove, po njegovom zagovoru, i mi ubiremo: njegova gorljiva želja za naviještanjem Evanđelja i potpuna predanost Božjoj volji. (Galerija 1>>)

    Popodne u 18 sati je župnoj crkvi Pomoćnice kršćana bila sv. Misa, procesija s kipom sv. Antuna i blagoslov cvijeća i djece. Kip su ove godine nosili imenjaci sv. Antuna: Ante Gulin, Ante Kordić, Ante Roso i Ante Tolj, a pomagali su im Mario Bakalić i Ivo Šimović. Bilo je prekrasno vrijeme pa su se oko sv. Antuna okupile mnoge obitelji. To je osobito došlo do izražaja u procesiji oko crkve i za vrijeme blagoslova. Župnik don Marko je sa svima molio riječima sv. Antuna: „Gospodine Isuse, bdij nad baštinom svojom, učvršćenom tvojom krvlju, koju si prolio za svoju djecu. Podaj svojoj djeci da navješćuju sa sigurnošću tvoju Riječ. Ne napuštaj život svojih siromaha, koje si otkupio: Oni nemaju drugog dobra osim tebe. Vodi ih do kraja, da živeći u tebi kao svome uzoru, mognu ti se pridružiti i u vječnosti!“ ...(Galerija 2>>)